Delikatna zupa krem ze szparagów

- Irena Piotrak
Opublikowano: 06.02.2012, 10:15
Reklama
Składniki:
- pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka)
- 1 szkl. bulionu
- 1 szkl. kremówki
- łyżka masła
- 2 żółtka
- mała cebula
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
2. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
Reklama
3. Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotuj. Przypraw. Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.
Reklama
Reklama
Reklama