POLECAMY

Jak najlepiej gotować ziemniaki by były smaczne i zdrowe?

Dowiedz się jak gotować ziemniaki by zachowały jak najwięcej wartościowych składników.
Renata Materlińska / 2 miesiące temu
Jak najlepiej gotować ziemniaki by były smaczne i zdrowe? fot. Adobe Stock

Gotowane ziemniaki to niemal nieodłączny element codziennego obiadu. Traktujemy je zwykle jako dodatek, nie zawsze zważając na ich wartość odżywczą. A trzeba przyznać, że choć gotowane ziemniaki nie są wyjątkową skarbnicą witaminy C, to jednak ze względu na dość duże ich spożycie, stanowią dla nas ważne jej źródło. Ziemniaki są też dobrym źródłem potasu i fosfor. Jednak składniki te dobrze rozpuszczają się w wodzie, co oznacza, że są wymywane w czasie gotowania. Co zrobić, żeby w jak największym stopniu gotowane ziemniaki zachowały cenne składniki?

Jak długo należy gotować ziemniaki?


1. Ziemniaki warto gotować w mundurkach czyli bez obierania. Skórka stanowi bowiem naturalną barierę dla "uciekających" witamin i soli mineralnych. Dokładnie wyszorowane i opłukane ziemniaki najlepiej zalać wrzątkiem, ewentualnie lekko posolić i gotować na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce, do czasu, aż szpikulec łatwo będzie się w nie wbijał.

2. Jeśli chcesz ugotować obrane ziemniaki, pamiętaj by obierać je tuż przed gotowaniem. Długie oczekiwanie obranych ziemniaków, zwłaszcza w wodzie, także sprzyja obniżeniu w nich zawartości wit. C.

3. Młode ziemniaki wrzucaj na wrzącą wodę, stare raczej na zimną. Wrzucenie na gorącą wodę skraca czas gotowania i powoduje powstanie na powierzchni ziemniaków skórki utrudniającej wymywanie z nich cennych składników. W starszych ziemniakach jest natomiast więcej skrobi, która potrzebuje nieco czasu po to by stała się przyswajalna dla naszego organizmu.


4. Staraj się jak najmniej solić ziemniaki (ok. łyżeczka na 1 l wody). Najwcześniej zrób to po ich zagotowaniu. A najlepiej już po ugotowaniu. Sól przyczynia się też do zwiększonego wymywania cennych składników.

5. Czas gotowania ziemniaków zależy od ich odmiany, przygotowania (obrania, rozdrobnienia) i sposobu gotowania. Zwykle wynosi 15–20 minut.

6. Po zdjęciu ugotowanych ziemniaków z ognia należy je jak najszybciej odcedzić. Przedłużanie ich "moczenia" w wodzie niepotrzebnie obniża w nich zawartość cennych składników.

7. Wodę z gotowania ziemniaków można wykorzystać do ugotowania np. zupy. W ten sposób wykorzystasz składniki, które zostały wymyte z ziemniaków.

8. Obrane, ugotowane ziemniaki przeznaczone np. do zapiekanki, sałatki wystarczy dokładnie odcedzić. Nie należy ich osuszać czyli podgrzewać po odlaniu wody (tak jak na puree), bo w tym czasie mogą porozpadać się na nieapetyczne kawałki.

Zobacz także:Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Przepisy na dania z ziemniaków.  3 pomysły na sałatkę ziemniaczaną.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)