Smaczne dania z ziemniaków

Zobaczcie kilka przepisów na pyszne dania z ziemniaków: placek po węgiersku, tarta ziemniaczana, kopytka, zupa kartoflana, sałatka, zapiekanka ziemniaczana, knedle ze śliwkami.
/ 12.10.2015 11:03

Ziemniak, kartofel, pyra... pogardzany za pospolitość, narażony na ciągłe konkurowanie z ryżem i makronem, wydaje się jednak niezwyciężony.

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Fotolia

Ziemniaki pochodzą z Andów, gdzie znany były już 8 tysięcy lat temu. Do Europy zostały przywiezione pod koniec XVI wieku i szybko stały się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. Obecnie jest czwartą pod względem wielkości upraw rośliną świata, a Polska należy do liderów w produkcji ziemniaków.

Jeżeli chcesz wiedzieć jakie odmiany ziemniaków są idealne do danej potrawy, zajrzyj do artykułu Młode ziemniaki - dlaczego warto je jeść?

Wbrew panującej opinii, ziemniak jest warzywem niskokalorycznym, dostarcza zaledwie 76 kcal/100 g. Jest bogaty w cenne składniki mineralne, jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod. Zawiera dużo wody, węglowodanów oraz niewielką ilość witaminy B1, B2 i witaminy C.

Ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Gotujemy go, pieczemy, smażymy. Przyrządzamy z niego kluski śląskie, placki, sałatki, zupy. Doskonale komponuje się z innymi warzywami i ziołami. Kochamy je i to pod każdą postacią.

Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na smaczne dania z ziemniaków:

 

Wegetariański placek po węgiersku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 kg pieczarek
  • cebula
  • gęsta śmietana
  • odrobina mąki
  • czerwona papryka w proszku słodka i ostra
  • natka pietruszki

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z cebulą zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz. Wymieszać.

Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Cebulę drobno posiekać. na oliwie zeszklić cebulę, dodac  pieczarki i razem smażyć. Gdy pieczarki lekko się podsmażą, podlać woda i chwilę pogotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do pieczarek. Sos doprawić solą, pieprzem, papryką.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć duże placki. Każdy placek polać gęstym sosem, złożyć na pół. Przyozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki.

 

Kopytka w mięsnym gulaszu

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki tortowej
  • 1-2 jajka
  • sól
  • 1/2 mięsa wieprzowego od szynki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • mała gęsta śmietana
  • mąka
  • olej
  • koperek

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe rozgnieść dokładnie praską i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodać trochę więcej mąki. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, z każdej uformować wałeczek i pokroić na ukośne małe kawałeczki. Gotować partiami w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Pokroić mięso na kawałki. Obsmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso ładnie się przyrumieni. Wyjąć z patelni mięso i na jego miejsce włożyć pokrojone na kawałki cebule i czosnek, przyrumienić na złoty kolor. Dodać z powrotem mięso, zalać bulionem, gotować na niewielkim ogniu. Marchewki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie, mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Kopytka polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.

 

Tarta ziemniaczana

Składniki:

  • 250 gramów mąki
  • 125 gramów zimnego masła 
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Składniki na spód tary zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty.

Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i ziemniaki. Dusić ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Ciastem wylepiamy formę do tarty. Nakładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.

 

Zupa kartoflana

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 l bulionu
  • 150 ml śmietany 18 %
  • masło
  • 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchew kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa,  smażymy około 10 minut. Bulin gotujemy, wrzucamy warzywa,  liść laurowy, ziele angielskie.  Gotujemy pod przykryciem. Po koło 20 minutach odstawiamy zupę z gazu, śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i mieszając wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką.

 

Ziemniaczana sałatka

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 jajka na twardo
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • groszek konserwowy
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy
  • sol, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew ugotować i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Groszek konserwowy odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać musztardę, majonez, doprawić solą i pieprzem.

 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg pieczarek
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 400 ml śmietany 30%
  • 40 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • tymianek, wegeta, sól, pieprz

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 15 minut.

Pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek puścił sok. Dodać masło, przyprawy. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.

Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć jeszcze na 5-10 minut do piekarnika.

 

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 jaja
  • 50 dag śliwek
  • sól

Smaczne dania z ziemniaków

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, zemleć, zimne połączyć z resztą składników. Zarobić na stolnicy.

Z wyrobionego ciasta uformować wałek średnicy 4 cm i kroić go na krążki grubości 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nakładać śliwkę bez pestki, zakleić i formować w rękach kulkę.

W szerokim garnku zagotować sporą ilość wody, posolić, wrzucić knedle gotować ok. 10 min od wypłynięcia, odcedzić podawać z tartą bułką podsmażoną na maśle lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA