Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- żółtko
- 3 łyżki oliwy
- dobrze ciepła woda
- sól
Farsz:
- 30 dag marchewki
- mała cebula
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na uszka z marchewką!
- Marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
- Cebulę, chili i czosnek posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło, przesmaż marchewkę, dodaj cebulę, czosnek i chili.
- Podlej odrobiną wody, podduś, dopraw.
- Farsz ostudź, dodaj bułkę tartą.
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Cienko rozwałkuj i wykrój z niego średniej wielkości krążki, nałóż porcje farszu, brzegi zlep. Dodatkowo zlep dwa końce pierożków, tworząc uszka.
- Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia.
- Polej masłem, posyp natką i wiórkami parmezanu.