Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 1 spora cebula biała
- 1/2 szklanki oleju lnianego lub oleju słonecznikowego wysokiej jakości
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Pozornie proste w wykonaniu śledzie w oleju wymagają skrupulatności. Im mniej składników, tym bardziej wybije się na pierwszy plan ich jakość.
Śledzie w oleju są podstawą wielu innych przekąsek, warto zatem skupić się na podstawowym przepisie, by potem dokonać wariacji w tym temacie i zaserwować śledzie z cebulą i ogórkiem, śledzie z suszonymi pomidorami, sałatkę śledziową itp. Będziesz dumna, jak prezentują się na stole w towarzystwie innych potraw wigilijnych.
- Śledzie umyj i namocz w zimnej wodzie na min. 6 godzin, podczas których wymień w nich wodę 3 razy.
- Odlej wodę, osusz płaty i pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż je w naczyniu, np. w słoiku.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posyp nią filety i skrop sokiem z cytryny.
- Włóż kilka sztuk ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego oraz liść laurowy do środka.
- Połącz olej z oliwą i zalej nimi śledzie. Przykryj.
- Odstaw śledzie do lodówki tak, aby wszystkie smaki się połączyły i przegryzły. Potrzebują kilku godzin.
Wskazówka:
Idealne w smaku śledzie w oleju otrzymasz po kilku dniach od ich zamarynowania.
Przepisy na śledzie:Tatar ze śledzia z ostrą paprykąŚledzie z rodzynkami, musztardą, buraczkamiŚledź po kaszubsku