Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 średnie okonie
Marynata:
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 3 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki wytrawnego wermutu
- łyżka ziaren anyżu
Pęczotto:
- szklanka pęczaku
- 2 szalotki
- 12 listków szałwii
- łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
- łyżka posiekanego koperku
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Zobacz, jak przyrządzić okonie!
- Koper pokrój.
- Składniki marynaty zagotuj, ostudź.
- Skórę ryb ponacinaj w kratkę, ułóż w płaskim naczyniu.
- Zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.
- Rybę ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową.
- Nastaw piecz na grzanie od góry. Piecz około 15 minut w 200°C.
- Przygotuj pęczotto: szalotkę posiekaj, przesmaż na maśle.
- Wsyp do niej ziarna kopru, opłukany pęczak i chwilę smaż.
- Dodaj szałwię, zalej 1/2 bulionu.
- Gotuj, aż pęczak będzie miękki, w razie potrzeby dolewaj bulion.
- Do miękkiej kaszy dodaj pomidory i sok z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj z koperkiem.
- Podawaj do ryby.