POLECAMY

Masz wzdęcia po zjedzeniu bobu? Sprawdź, jak prawidłowo go ugotować, aby zniwelowac przykre skutki!

Bób ugotujesz w 50 minut we wrzącej wodzie lub na parze. Intensywny zapach zniwelujesz poprzez dodatek przypraw i innych warzyw. Sprawdź, jak ugotować bób!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu
Masz wzdęcia po zjedzeniu bobu? Sprawdź, jak prawidłowo go ugotować, aby zniwelowac przykre skutki! fot. Adobe Stock

Bób gotujemy na parze lub we wrzącej i osolonej wodzie. Nieprzyjemny zapach możemy zniwelować nie tylko cebulą! Sprawdź koniecznie jak sprawić, aby stał się bardziej lekkostrawny!

Jak gotować bób świeży?

Składniki:

  • bób
  • szczypta soli
  • pieprz czarny w ziarnach
  • kminek
  • fenkuł
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Bób namocz przez noc tak, aby łupinki stopniowo odchodziły od nasiona.  Gotuj w we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, kminku, fenkułu i liścia laurowego. Zakryj pokrywką i duś przez około 50 minut do miękkości. Przełóż do miski z lodem i zimną wodą. W ten sposób zahartujesz składniki, przerywając proces gotowania. Tak ugotowany bób podawaj saute lub wymieszany z gniecionym czosnkiem i srirrachą.

Jak gotować bób mrożony?

Składniki:

  • bób
  • szczypta soli
  • pieprz czarny w ziarnach
  • kawałek imbiru
  • wodorost kombu

Przygotowanie:

Mrożony bób odmroź i namocz przez całą noc w wodzie. Jeżeli nie dysponujesz czasem, włóż go do wrzącej i osolonej wody i dopraw pieprzem czarnym w kulkach, kawałkiem imbiru oraz wodorostem kombu, wykorzystywanym do zrobienia tradycyjnego bulionu. Gotuj przez około 45 minut. Przełóż do zimnej wody wypełnionej lodem. W ten sposób zahamujesz proces gotowania, co nazywamy blanszowaniem.

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał?

Bób należy do roślin strączkowych, które zawierają spore ilości błonnika, pozwalającego utrzymać uczucie sytości na dłużej. Niepożądane efekty podczas gotowania bobu w postaci uwalniających się gazów możesz zwalczyć na kilka sposobów:

  • zmiksowanie nasion na pastę – przygotuj hummus na bazie bobu z dodatkiem oliwy i cieciorki. Dzięki temu nastąpi szybszy rozkład błonnika. Wystarczy dodatek przypraw i soku z cytryny. Nie przesadzaj z czosnkiem – w znacznej ilości również powoduje gazy.
  • imbir, wodorost kombu – podczas gotowania bobu we wrzącej i osolonej wodzie, dołóż kawałki imbiru lub wodorost kombu. Pozwala to rozłożyć istniejące cukry, lepiej strawić oraz wchłonąć więcej substancji odżywczych z warzywa. Przed gotowaniem namocz bób w wodzie, co przyspiesza proces gotowania.
  • liść laurowy, kumin, fenkuł, kminek – przyprawy w takim zestawieniu znane są ze swoich właściwości łagodzących bóle brzucha, wzdęcia oraz inne dolegliwości trawienne. Wsyp niewielką ilość podczas gotowania do wrzącej wody.
  • unikaj konserw –wysoko przetworzone, gotowe i puszkowane warzywa powodują produkcję większej ilości gazów niż te świeże. Do przygotowania zup lub past wystarczy użyć mrożonego lub świeżego warzywa, odpowiednio długo maczanego w wodzie.

Co zrobić, żeby bób po ugotowaniu nie śmierdział?

Bób należy po ugotowaniu przesmażyć z warzywami cebulowymi, aby jego silny zapach dokuczał w mniejszym stopniu. Wystarczy poddusić poszatkowaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 5-7 minut. Podlej oliwą z oliwek aromatyzowaną czosnkiem lub chili.

Innym sposobem jest przygotowanie hummusu z bobu. Po ugotowaniu należy zmiksować całość i dolać oliwą z oliwek, pastę tahini, sok z cytryny oraz ulubione przyprawy: chili, pieprz mielony oraz kminek.

Zobacz też:
Sprawdź, dlaczego warto gotować na parze! Kilka wskazówek! Czy można jeść bób w ciąży? Sprawdź koniecznie!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)