Soczysty sandacz z pierogami kurkowymi, w sosie estragonowym
Pierogi:
- 300g ciasta francuskiego
- 100g kaszy pęczak
- 3 szalotki
- 150g kurek
- kilka gałązek tymianku
- pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Kroimy szalotkę w drobną kostkę i szklimy ją na maśle w niezbyt wysokiej temperaturze. Dodajemy kaszę pęczak i podlewamy wywarem warzywnym. Zostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut, od czasu do czasu dolewając wywaru. Następnie dodajemy kurki pokrojone w większą kostkę oraz tymianek i pietruszkę. Chwilę gotujemy i czekamy aż farsz wystygnie. Chłodny farsz zawijamy w ciasto francuskie, które na końcu smarujemy żółtkiem z wodą, aby uzyskać złocisty kolor pierogów. Ostatnim etapem jest zrobienie małych dziurek w cieście i wsadzenie pierogów do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Czas pieczenia: ok 12 minut.
Sos estragonowy:
- 50 g masła
- 1,5 l wywaru warzywnego
- Kilka listków estrogenu
- 50 g mąki
Przygotowanie:
Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy mąkę. Po zarumienieniu się zasmażki podlewamy ją wywarem warzywnym. Estragon dodajemy na samym końcu, aby zachował swój aromatyczny smak. Polewamy tym sosem pierogi, aby były bardziej soczyste.
Sandacz:
- 800 g filetów z sandacza
- sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Nacinamy skórkę sandacza i solimy. Następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy świeżo zmielony pieprz dopiero gdy sandacz się zarumieni.
Polecamy: Świąteczne piwo - grzane i aromatyczne
Buraki w sosie chrzanowo-śmietanowym:
- 4 średniej wielkości buraki
- olej
- 50 g chrzanu
- skórka i sok z połowy pomarańczy
- 100g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Do kwaśnej śmietany dodajemy starty chrzan i startą sparzoną skórkę pomarańczy. Następnie wybieramy buraki podobnych rozmiarów i smarujemy je olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wsadzamy je owinięte folią do piecyka na 2 godziny. Czekamy aż wystygną i robimy głęboką dziurkę na środku buraka, a jego boki obcinamy w taki sposób aby powstał prostokąt. Ostatnim krokiem jest wlanie sosu śmietanowo-chrzanowego w środek buraka.
Autorem zamieszczonych przepisów jest Robert Głyda, szef kuchni hotelu Holiday Inn w Łodzi.
Źródło: PRowokacja Agencja Public Relations.
Zobacz także: Jak odchudzić potrawy wigilijne?