Fot. Cranberry Marketing Committee.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są wliczane do bakalii, jednak mogą być też oddzielnym składnikiem wielu przepisów na świąteczne smakołyki. W całości są idealne do chrupania, a starte mogą być częścią samego ciasta, albo jego posypką. Jednak przede wszystkim warto zauważyć, że są one najlepszym źródłem witaminy E, czyli „witaminy młodości”.
Tarta austriacka ze świeżą cranberry
Składniki (12 sztuk):
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 80 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 125 g konfitury wiśniowo-żurawinowej
- Miąższ z jednej laski wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Zobacz także: Strucla z bakaliami
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Konfiturę mieszamy z miąższem waniliowym, cynamonem i cranberry.
- Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
- Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200°C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180°C). Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 60 minut + czas stygnięcia
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 329 kcal / 1377 kJ
Białko: 4,2 g
Tłuszcz: 16,4 g
Węglowodany: 41 g
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj
Polecamy: Miód w bożonarodzeniowych wypiekach