Strudel z suszonymi cranberries. Fot. Cranberry Marketing Committee. fot. Cranberry Marketing Committee

Strudel z suszonymi cranberries

Strudel to kruche, wielowarstwowe ciasto, które zapewne znamy z aromatu jabłek i cynamonu. Na Boże Narodzenie dodajmy do niego żurawiny - efekt powinien nas zachwycić.
/ 29.05.2019 16:07
Strudel z suszonymi cranberries. Fot. Cranberry Marketing Committee. fot. Cranberry Marketing Committee

Cynamon jest bardzo popularną orientalną przyprawą, uzyskiwaną ze sproszkowanej kory cynamonowca. Szczypta cynamonu dodana do ryżu, ciasta, grzanego wina lub ponczu, nada potrawie charakterystyczny korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Przede wszystkim jednak cynamon jest idealnym dodatkiem do jabłek. Z pewnością znacie go z babcinej szarlotki lub strudla z lodami.

Polecamy: Przepis na ciasto Toffi

Strudel z suszonymi cranberries

Składniki do przygotowania:

Ciasto na strudel:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 żółtko
  • (lub opakowanie gotowego mrożonego ciasta na strudel)

Nadzienie:

  • 150 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 100 ml nektaru żurawinowego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 800 g jabłek
  • 100 g masła
  • 100 g mielonych kalifornijskich orzechów włoskich
  • 100 g kalifornijskich orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Suszone żurawiny zagotować z nektarem na małym ogniu, następnie gotować bez przykrycia do wyparowania płynu.
  2. Aby przyrządzić ciasto, wymieszać w misce mąkę, olej, żółtko i 70–80 ml letniej wody. Energicznie zagniatać na blacie, przez co najmniej 5 minut, z ciasta uformować kulę. Wykonując równomierne, koliste ruchy dłońmi złożonymi jedna w drugą „szlifować” kulę z ciasta tak długo, aż jej powierzchnia stanie się aksamitnie gładka. Posmarować ciasto odrobiną oleju, przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce, na co najmniej 30 minut przed przystąpieniem do rozciągania ciasta.
  3. Schłodzone żurawiny wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Cząstki jabłek pokroić w plastry i zmieszać z żurawinami. Roztopić masło w małym rondelku. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).
  4. Na stole kuchennym rozłożyć dużą ścierkę, posypać ją mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, następnie rozciągnąć rękami we wszystkie strony tak, aby było cienkie. W tym celu należy wsunąć oprószoną mąką dłoń grzbietem do góry pod ciasto, drugą dłoń podobnie, i delikatnie rozciągnąć ciasto w kierunku brzegów stołu. Czynność tę wykonać ze wszystkich stron tak, aby ciasto stało się bardzo cienkie – grubsze brzegi odciąć.
  5. Ciasto na strudel posmarować roztopionym masłem i posypać mielonymi orzechami. Rozłożyć nadzienie wzdłuż na jednej trzeciej powierzchni ciasta. Aby zwinąć ciasto, unieść ścierkę i zwinąć strudel od strony z nadzieniem w kierunku końca ciasta. Umieścić ciasto łączeniem do spodu w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, posmarować masłem i piec 30 minut aż stanie się złoto-brązowe. Smarować masłem 2–3 razy. Oprószyć cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.

Zobacz także: Przepisy z bakaliami

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 476 kcal / 1997 kJ

Białko: 6,8 g

Tłuszcz: 24,1 g

Węglowodany: 53,4 g

Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj