Jak dobrze rozpoznać gatunek grzyba?

Rozpoznanie gatunku grzyba bywa często kłopotliwe. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, kiedy nie mamy pewności, z jakim grzybem mamy do czynienia.
/ 30.08.2010 15:53

jak rozpoznać grzyba

fot. Fotolia

Rozpoznanie wielu gatunków grzybów nie zawsze jest łatwe na pierwszy rzut oka. Wiele z nich jest do siebie bardzo podobnych i rozróżnić je można dopiero na podstawie bardziej szczegółowych obserwacji owocników.

Są też takie, co do których pewność możemy mieć  dopiero badając ich zarodniki pod mikroskopem, ale najpierw obejrzyjmy dobrze owocnik.

Aby rozpoznać gatunek grzyba, patrz na pierścień i pochwę

To charakterystyczne cechy np. muchomorów (Amanita). Pierścień jest u muchomorów przyrośnięty do trzonu. To pozostałość osłony blaszek. Pierścień może być zwisający lub nie, prążkowany lub gładki. Czubajka kania też ma pierścień jednak jest on u niej watowaty i ruchomy - możemy przesuwać go w górę czy dół.

Zobacz: Pierścień

Muchomory, w początkowym stadium wegetacji, mają formę jaja schowanego całkiem w skórzastej osłonce. Z wiekiem osłonka pęka i wyłania się ze środka kapelusz na trzonku. Resztki osłony pozostają jednak przy podstawie w postaci pochwy lub wałeczków wokół bulwiastego zakończenia trzonu. Dla rozróżnienia - np. czubajka kania ma trzonek zgrubiały u dołu, ale nie ma pochwy.

Przeczytaj: Pochwa

Powąchaj - nos pomoże rozpoznać gatunek grzyba

Zapach jest często charakterystyczny dla danego gatunku:

  • mleczaj smaczny (a właściwie mleczko wydzielane przez owocnik) ma zapach śledzi;
  • gęśnica wiosenna pachnie mąką i świeżymi ogórkami;
  • smardzówka czeska ma zapach określany jako spermatyczny;
  • grzybówka czysta pachnie jak rzodkiewka;
  • grzybówkę dzwoneczkowatą czuć chlorem;
  • twardzioszek czosnaczek ma intensywną woń czosnku;
  • sromotnik smrodliwy dojrzewając roztacza intensywną woń padliny;
  • twardówka anyżkowa pachnie anyżkiem.

Informacji o charakterystycznym zapachu danego gatunku szukajcie w atlasie grzybów przy opisie gatunku.

Pamiętaj! Jeśli masz wątpliwości co do gatunku grzybów, które masz w koszyku, zwróć się o pomoc do specjalistów lub znawców, albo Sanepidu. Lepiej też zrezygnować ze spożywania niepewnego zbioru, niż się zatruć.

Spód kapelusza a gatunek grzyba

Kolor wysypu zarodników czasami daje nam także pewność co do gatunku grzyba. W lesie nie mamy możliwości zrobienia wysypu, ale przyjrzyjmy się blaszkom czy porom owocnika pod spodem kapelusza. Na nich właśnie znajdują się zarodniki, które dojrzewając zabarwiają hymenofor na dany kolor. Muchomor jadowity, mylony czasami z pieczarką, ma zarodniki białe - pieczarki czekoladowo-brązowe. Blaszki tego muchomora zawsze są białe a blaszki dojrzewającej pieczarki zmienią kolor na ciemnobrązowy.

Trzeba jednak pamiętać, że owocnik bardzo młody nie ma dojrzałych zarodników i barwa blaszek może być myląca. Informacje o kolorze wysypu i blaszek danego gatunku znajdziecie we wszystkich dobrych atlasach.

Przeczytaj: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10.01.2013 15:42
okey dzieki