Gąsówka fioletowawa (Lepista nuda)

Pospolity, bardzo smaczny grzyb jadalny, ale rzadko zbierany z powodu swojej barwy.
/ 07.06.2010 12:52

Wygląd

Kapelusz dorasta do 15 cm średnicy. Początkowo wypukły, z wiekiem rozpościera się i często pośrodku ma lekkie wgłębienie. Powierzchnia gładka, koloru ametystowofioletowego, różowofioletowego, z wiekiem nieco blaknie i jest brązowofioletowy do ochrowego. Hymenofor blaszkowaty, blaszki fioletowe a później mięsno brązowe. Trzon gruby, gładki, fioletowy, szaroliliowy, często jakby oszroniony. Miąższ fioletowy, u młodych osobników twardy, u starszych miękki. O lekko owocowym zapachu i łagodnym smaku. 

Występowanie

Gąsówki fioletowawe wyrastają w lasach liściastych i iglastych. Możemy spotkać je w parkach, ogrodach, na leśnych polanach, wzdłuż leśnych dróg - wyrastają gromadnie, często w tzw. czarcich kręgach. Pierwsze owocniki pojawiają się już maju lecz najwięcej nazbieramy tych grzybów od września do listopada.

Gąsówki nagie są również uprawiane. Sposób uprawy jest bardzo podobny do uprawy pieczarek.

Zastosowanie w kuchni

To bardzo smaczny grzyb jadalny - nadaje się do wszelkich potraw z użyciem grzybów.

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Podobne mogą być jadalne gąsówki - mniejsza gąsówka brudna (Lepista sordida) lub jaśniejsza zazwyczaj, rosnąca na łąkach, gąsówka dwubarwna (Lepista personata).  Istnieje także ryzyko pomylenia gąsówki fioletowawej z niektórymi zasłonakami o podobnej, fioletowej barwie - zasłonaki jednak mają pajęczynowatą osłonkę blaszek pod spodem kapelusza za młodu a jej resztki pozostają potem w formie kłaczkowatej strefy pierścieniowej na trzonku. Ich blaszki dojrzewając przybierają barwę rdzawoczerwoną.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)