borowik ceglastopory fot. Fotolia

Borowik ceglastopory to grzyb jadalny, z rdzawym trzonem

Borowik ceglastopory to bardzo smaczny grzyb jadalny. Jest dość pospolity, szczególnie na terenach górskich i podgórskich.
/ 09.10.2019 14:26
borowik ceglastopory fot. Fotolia

Spis treści

  1. Jak wygląda borowik ceglastopory?
  2. Występowanie i zastosowanie w kuchni
  3. Przepis na risotto
  4. Suszenie

Jak wygląda borowik ceglastopory?

Kapelusz ma średnicę 5-25 cm, u młodych osobników aksamitny, zamszowy, później bywa gładki. Półkulisty lub poduchowaty, koloru ciemnobrązowego, kasztanowo brązowego, ale bywają też oliwkowobrązowe. Hymenofor jest rurkowaty, pory żółtopomarańczowe a u dojrzałych owocników czerwone.

Trzon jest gruby, twardy, z ciemno czerwonymi punkcikami lub kosmkami na powierzchni. Miąższ ma twardy, jędrny, cytrynowożółty - po przecięciu szybko zmienia kolor na sinozielony lub ciemnobłękitny. Powierzchnia całego owocnika ciemnieje w miejscu uciśnięcia. Zapach przyjemny, ale słabo wyczuwalny. Smak jest wyważony, dość łagodny.

Występowanie i zastosowanie w kuchni

Wyrasta od maja do listopada, szczególnie w górach i na terenach podgórskich. Spotkamy go przeważnie w lasach iglastych.

Bardzo smaczny grzyb jadalny. Nadaje się do suszenia i wszelkich przeróbek kulinarnych, ale trzeba pamiętać, że miąższ jest bardzo jędrny. Przebarwienia miąższu znikają podczas obróbki cieplnej. 

Podobny może być do trującego borowika ponurego (Boletus luridus) o jaśniejszym kapeluszu i wyraźnej siateczce na powierzchni trzonu, rośnie przeważnie w lasach liściastych.

Przepis na risotto

Składniki:

  • 5-6 borowików ceglastoporych,
  • szklanka ryżu do risotto,
  • 2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego,
  • ¼ kostki masła,
  • ¼ szklanki wina białego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta majeranku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i opłucz pod bieżąca wodą.
  2. Następnie obgotuj przez 2 minuty we wrzątku.
  3. Pokrój je w plasterki lub w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuść masło i wsyp ryż.
  5. Podsmaż i dodawaj stopniowo wino i po pół szklanki wywaru.
  6. Cały czas mieszaj, aby danie nie przywarło do patelni.
  7. Włóż grzyby i duś z resztą składników przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  8. Duś pod przykryciem 3 minuty.
  9. Podawaj ze startym serem i odrobiną masła.

Risotto z borowikiem ceglastoporym
fot. Adobe Stock

Suszenie

Podobnie jak w przypadku borowika szlachetnego, należy początkowo dokładnie oczyścić trzon grzyba oraz kapelusz. Po usunięciu nadmiaru piasku oraz ściółki leśnej, przekrój rozczłonkowany kapelusz na kilka części – podobnie postępuj z trzonem.

I metoda

Użyj długiej, grubej nici lub rzemyka. Za pomocą igły nawlecz kawałki borowika na nić i przesuń kolejno tak, aby utworzyć naszyjnik z grzybów. Możesz go przytwierdzić do drewnianych belek i suszyć na balkonie (jeżeli pogoda dopisuje) lub nad kuchenką gazową.

II metoda

Oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza. Piecz w ten sposób przez około 4-5 godzin. Po tym czasie przełóż do suchego słoika i zakręć szczelnie pokrywkę, gdy tylko lekko przestygną.

III metoda

Susz za pomocą suszarki do warzyw, owoców i grzybów. Oczyszczone i pokrojone okazy ułóż na kilku tackach. W zależności od programu i typu urządzenia, susz zgodnie z instrukcją producenta, dołączoną do opakowania. Przełóż gotowe borowiki do słoika lub lnianej ściereczki i zwiąż nitką.

Zobacz też:
Sprawdź jak czyścić, mrozić lub suszyć grzyby. Kompletny poradnik
Kaszotto z grzybami - przepis Magdy Gessler

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/21.10.2012 16:54
Bardzo piękny grzyb, chodź szkoda że dość trudno go znaleźć, nawet na terenach górskich. Mało kto wie co to za grzyb i jest on uważany za trujący, ale to tylko świadczy o niewiedzy. Jak już go znajdziemy, to zawsze rośnie w ''stadzie'', od 3 do nawet 15 sztuk albo i więcej, nie rośnie sam. Po nacięciu szybko zmienia barwę (podobnie jak spodnia część kapelusza dobrze znanego podgrzybka tudzież śniaka).