Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 6 łyżek oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki curry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szklanka listków rukoli,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Sezon na szparagi zaczyna się niemalże z pierwszymi oznakami wiosny. Świeże szparagi powinny być jędrne, lekko wilgotne, a ich główki zamknięte.
Jeśli chcesz przygotować zielone szparagi z piersią z kurczaka, to nie musisz ich obierać. Zdrewniałe końcówki powinny się same odłamać we właściwym miejscu pod naciskiem.
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 równe filety.
- Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
- Do marynaty włóż mięso.
- Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
- Rukolę opłucz, osącz na sicie.
- Razem z obranym czosnkiem, uprażonymi pestkami dyni oraz oliwą włóż do blendera i zmiksuj na jednolity sos.
- Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.
- Zielone szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości.
- Gotuj 8 min w osolonym wrzątku (zerknij do szczegółowej instrukcji jak gotować szparagi).
- W tym czasie rozgrzej patelnię i usmaż mięso na złoty kolor.
- Szparagi osącz, ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem. Podawaj z młodymi ziemniakami.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.05.2013.
Więcej pomysłów na szparagi:
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagówAromatyczny sos do szparagów na 4 sposoby Szparagi w szynce lub boczku na śniadanie