Skórka kandyzowana - jak zrobić

Jak zrobić skórkę kandyzowaną fot. Fotolia
Nie wyrzucaj skórek z pomarańczy i cytryn. Zrób z nich wyborną kandyzowaną skórkę.
Barbara Lasota / 22.01.2015 05:04
Jak zrobić skórkę kandyzowaną fot. Fotolia
Jeśli pieczesz ciasta i robisz desery, to na pewno dodajesz do nich czasem kandyzowaną skórkę z cytrusów. Zamiast kupować, możesz kandyzowaną skórkę zrobić sama, wykorzystując skórki po zjedzeniu cytrusów. Oprócz nich potrzebny ci będzie tylko cukier. Taka skórka będzie smaczniejsza od gotowej ze sklepu i zdrowsza, bo gdy dobrze wyszorujesz owoce i sparzysz je, usuniesz większość konserwantów.


Jak zrobić skórkę kandyzowaną?

Składniki:

  • 4 pomarańcze lub cytryny szklanka cukru

Sposób przygotowania:

  • I sposób: Wyszorowane i sparzone cytrusy obierz ze skórki w jak największych kawałkach. Usuń ze skórek biały środek, tzw. albedo, bo jest gorzkie. Pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę. W rondelku zagotuj szklankę wody, wsyp cukier i dodaj skórkę. Gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając. Gdy woda odparuje, a skórka stanie się miękka, szklista, otoczona gęstym syropem, zestaw z ognia i rozłóż na półmisku. Po wystygnięciu przełóż do słoika i zakręć. Przechowuj w lodówce.
  • II sposób: Wyszorowane i sparzone cytrusy obierz i usuń białą część, czyli albedo. Pokrój w cienkie paseczki lub kostkę. Wkładaj na przemian do wyparzonego słoika cienką warstwę skórki i warstwę cukru. Ugnieć łyżeczką, aby skórki puściły trochę soku, zakręć i wstaw do wrzącej wody na ok. 15 minut. Po wyjęciu wstaw do szafki spiżarnianej. Gdy otworzysz i część zużyjesz, resztę przechowuj w lodówce.   
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".

Redakcja poleca

REKLAMA