Rolada ptysiowa z kremem karpatkowym

Efektowne i pyszne ciasto: rolada ptysiowa z kremem karpatkowym!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada ptysiowa z kremem karpatkowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 dag mąki
  • 2-3 jajka

Na nadzienie:

  • 2 szklanki mleka
  • gotowy krem karpatkowy w proszku
  • 10 dag masła
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę ptysiową z kremem karpatkowym! Ten niezwykle efektowny wypiek idealnie pasuje na bożonarodzeniowy stół, ale świetnie sprawdzi się także na Wielkanoc lub jako element komunijnego menu!

  1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wodę zagotuj z masłem.
  3. Dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto utworzy zwartą, lśniącą kulę.
  4. Wystudź.

Rolada waflowa z bananem - przepis

  1. Masę zmiksuj, dodając partiami jajka i mieszając aż do połączenia.
  2. Przełóż do szprycy i wyciśnij na papier 10-12 wałeczków ciasta o długości foremki do keksu.
  3. Ciasto piecz przez 15 minut w 220 stopniach, aż rurki staną się złociste. Nie otwieraj piekarnika, bo ciasto może nie urosnąć.
  4. Zagotuj mleko i przygotuj krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu.
  5. Wystudź, zmiksuj z miękkim masłem.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Rolada z brzoskwiniami - przepis

  1. Na dnie i bokach formy ułóż 3/4 rurek z ciasta.
  2. Na nie wyłóż krem karpatkowy i zakryj pozostałymi rurkami.
  3. Całość lekko dociśnij i odstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Lekko schłodzoną roladę wyjmij z blaszki i oprósz cukrem. Możesz udekorować ją owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)