Pieczeń z indyka z żurawiną

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pysznych mięs. Może przyrządzisz pieczeń z indyka z żurawiną?
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń z indyka z żurawiną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg piersi indyka
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag cukru
  • olej
  • 3 gruszki
  • 10 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • konfitura żurawinowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczeń z indyka z żurawiną i gruszkami! Indycze mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia w wersji na słodko.

  1. Pierś umyj i osusz.
  2. Rozetnij na prostokątny płat mięsa, lekko rozbij i oprósz przyprawami.
  3. Żurawinę lekko rozgnieć i wymieszaj z cukrem żelującym.

Pieczeń w liściach laurowych - przepis

  1. Ser zetrzyj na tarce.
  2. Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, obgotuj w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Płat mięsa posyp żółtym serem.
  4. Na środek wyłóż żurawinę z cukrem.

Pieczeń rzymska z warzywami - przepis

  1. Zroluj i zwiąż nicią.
  2. Posyp przyprawami, posmaruj olejem.
  3. Włóż do foliowego rękawa, podlej szklanką wody i zapnij.
  4. Piecz 60 minut w 180 stopniach.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)