Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag bakalii (np. 10 dag mieszanki keksowej, po 5 dag orzechów włoskich, migdałów, rodzynek i kandyzowanych wiśni)
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mocno bakaliowy keks!
- Orzechy i migdały posiekaj, połącz z pozostałymi bakaliami, oprósz 2 łyżkami mąki.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Powinna powstać puszysta masa.
- Połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszaj z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
- Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.