Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,2 kg wypatroszonego szczupaka
  • 2 średnie cebule
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 śliwki wędzone
  • średniej wielkości seler korzeniowy
  • 12 dag prawdziwego masła
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na duszonego szczupaka!

  1. Rybę opłucz w zimnej wodzie, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w dzwonka i lekko oprósz solą.
  2. Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy obierz, opłucz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paseczki.
  3. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie półplasterki.
  4. Do szerokiego, płaskiego rondla włóż połowę masła, podgrzej, tak by tłuszcz się roztopił.
  5. Włóż kilka kawałków posolonej ryby, posyp szczyptą pieprzu, obłóż częścią rozdrobnionych warzyw.
  6. Na nich umieść resztę szczupaka, obłóż go warzywami, posyp szczyptą pieprzu i połóż na wierzchu resztę masła.
  7. Rondel przykryj, ustaw na wolnym ogniu i gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas delikatnie potrząsając rondlem.
  8. Ryby nałóż na talerze, obłóż warzywami.
Reklama

Zobacz inne porady na święta:

Czekoladowy sernik - przepis
Prezenty gwiazdkowe do 50 zł
Przepisy świąteczne Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama