Szczupak duszony - przepis składniki i przygotowanie

Wykwintna przystawka!
Weronika Kwaśniak / 23.12.2014 03:15
DRUKUJ PRZEPIS
Szczupak duszony - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg wypatroszonego szczupaka
  • 2 średnie cebule
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 śliwki wędzone
  • średniej wielkości seler korzeniowy
  • 12 dag prawdziwego masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na duszonego szczupaka!

  1. Rybę opłucz w zimnej wodzie, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w dzwonka i lekko oprósz solą.
  2. Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy obierz, opłucz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paseczki.
  3. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie półplasterki.
  4. Do szerokiego, płaskiego rondla włóż połowę masła, podgrzej, tak by tłuszcz się roztopił.
  5. Włóż kilka kawałków posolonej ryby, posyp szczyptą pieprzu, obłóż częścią rozdrobnionych warzyw.
  6. Na nich umieść resztę szczupaka, obłóż go warzywami, posyp szczyptą pieprzu i połóż na wierzchu resztę masła.
  7. Rondel przykryj, ustaw na wolnym ogniu i gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas delikatnie potrząsając rondlem.
  8. Ryby nałóż na talerze, obłóż warzywami.

Zobacz inne porady na święta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA