Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 duża słodkowodna ryba (np. pstrąg)
- sól
- 1 pęczek mięty
- 3–4 ząbki czosnku
- 3 jajka na twardo
- 5 dag masła
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Do brzucha wypatroszonej ryby, posolonej wewnątrz i z zewnątrz, włóż jak najwięcej mięty z czosnkiem.
2. Zawiń w folię, piecz w temperaturze 200°C około 30 minut. Możesz również wypróbować wersję dietetyczną - umieść rybę w garnku do gotowania na parze i paruj około 30 minut.
3. W tym czasie posiekaj jajka, roztop masło i posiekaj natkę.
4. Gotową rybę polej masłem, posyp jajkiem i natką.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)