Przygotowanie:
Pozornie proste w wykonaniu śledzie w oleju wymagają skrupulatności. Im mniej składników, tym bardziej wybije się na pierwszy plan ich jakość.
-
Śledzie umyj i namocz w zimnej wodzie na min. 6 godzin, podczas których wymień w nich wodę 3 razy.
-
Odlej wodę, osusz płaty i pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż je w naczyniu, np. w słoiku.
-
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posyp nią filety i skrop sokiem z cytryny.
-
Włóż kilka sztuk ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego oraz liść laurowy do środka.
-
Połącz olej z oliwą i zalej nimi śledzie. Przykryj.
-
Odstaw śledzie do lodówki tak, aby wszystkie smaki się połączyły i przegryzły. Potrzebują kilku godzin.
Wskazówka:
Idealne w smaku śledzie w oleju otrzymasz po kilku dniach od ich zamarynowania.
Przepisy na śledzie:Tatar ze śledzia z ostrą paprykąŚledzie z rodzynkami, musztardą, buraczkamiŚledź po kaszubsku