Przygotowanie:
Lasagne ze szpinakiem z pewnością zasmakuje wegetarianom, ale nie tylko. To też miła odmiana od klasycznej lazanii z mięsem. Zobacz, jak ją przyrządzić!
-
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie.
-
Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje większość płynu.
-
Wymieszaj z pokruszoną fetą. Dopraw solą i pieprzem.
-
Przyrządź sos: w rondlu roztop masło, oprósz mąką i zasmaż na biało. Do zasmażki powoli wlej mleko i zagotuj, mieszając. Sos dopraw gałką, solą i pieprzem.
-
Na dno wysmarowanej masłem żaroodpornej formy wlej cienką warstwę beszamelu, ułóż kilka płatów lasagne, polewając każdy sosem. Posmaruj masą szpinakową.
-
Przykryj płatami lasagne, polej je sosem, a następnie posmaruj masą szpinakową.
-
W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników.
-
Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli.
-
Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"
Więcej przepisów na zapiekane dania:
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Pieczone skrzydełka kurczaka
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Pieczony udziec z indyka
Pieczona tarta ze szpinakiem