Przygotowanie:
Zobacz przepis na domowe drożdżówki!
-
Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki letniego mleka.
-
Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
-
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól, rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko i masło.
-
Wszystko razem wymieszaj, najpierw mikserem, a następnie dłońmi.
-
Wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
-
Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
-
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i utwórz z niego dość gruby wałek.
-
Następnie pokrój na podłużne paluchy.
-
Bułeczki ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko natnij przez środek i odstaw na 20 minut.
-
Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
-
Piecz 10-15 minut w temperaturze 200 stopni C.
-
Drożdżówki doskonale smakują jeszcze ciepłe, wyjęte z piekarnika.
Zobacz więcej apetycznych pomysłów: