Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak

Ciastka z płatków śniadaniowych to świetny pomysł na zdrową przekąskę między posiłkami. Do ich wykonania potrzebujesz tylko 6 składników.
/ 01.04.2020 12:35
DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych, 
  • 80 g masła,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • 50 g zmielonych orzechów (dowolnych).
Przygotowanie:

Ciasta z płatków śniadaniowych są szybkie i łatwe w przygotowaniu - poradzi sobie z nimi każda gospodyni. Sprawdzą się jako przekąska między posiłkami albo pomysł na śniadanie na słodko.

W naszym przepisie występują razem z pestkami dyni i orzechami, ale możesz dodać do nich inne, ulubione składniki - sezam, pestki słonecznika albo suszone owoce.

  1. Do garnka dodaj masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz miód i zagotuj często mieszając.
  2. Płatki kukurydziane delikatnie pokrusz i wsyp razem z dodatkami do powstałej masy. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
  3. Uformuj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piecz ciastka z płatków śniadaniowych przez 10 minut w temperaturze 180 stopni

Więcej przepisów na ciastka:
Przepis na kokosanki
Szybkie ciasteczka z orzechami
Przepis na ciasteczka korzenne
Przepis na kruche ciasteczka

DRUKUJ PRZEPIS