To jedna z najważniejszych wigilijnych potraw, warto więc poświęcić nieco więcej uwagi na jej przygotowanie. Bigos wigilijny, czyli inaczej kapusta wigilijna, różni się od typowego bigosu - to danie postne, więc nie zawiera żadnego mięsa.
Warto pamiętać, że bigos wigilijny można zrobić kilka dni wcześniej, podobnie jak barszcz czerwony - tego typu dania uwielbiają odgrzewanie. Są nie tylko smaczniejsze, ponieważ lepiej przechodzą smakiem przypraw, ale również pozwalają zaoszczędzić w przeddzień świąt sporo czasu (i stresu).
Cebule drobno posiekaj i podsmaż na pozostałej łyżce masła. Dodaj do kapusty wraz z grzybami i zasmażką. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj bigos wigilijny kolejne 30 minut.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019
Zobacz więcej przepisów na Wigilię:
Dania z kapusty kiszonej na Wigilię
Ryba na Wigilię - 43 przepisy
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię?