Jak stosować zioła i przyprawy

Jak stosować zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy dodają potrawom smaku, aromatu. Dlatego warto dodawać je do codziennych potraw. Gdy kupujesz w sklepie zioła i przyprawy suszone, kupuj te w małych opakowaniach, gdyż szybko tracą aromat poza szczelnym pojemnikiem.
/ 18.08.2010 11:41
Jak stosować zioła i przyprawy

Zasady postępowania z przyprawami

Do przechowywania przypraw i ziół używaj szczelnych pojemników. Najlepiej trzymać te produkty w suchym i ciemnym miejscu, np. szafce kuchennej. Kiedy przekładasz zioła i przyprawy z oryginalnych opakowań do pojemniczków zanotuj datę zakupu przypraw, gdyż po upływie ok. 6 miesięcy tracą swoje walory smakowe i zapachowe. Bardzo aromatyczne są przyprawy świeżo mielone. Dlatego jeżeli masz taką możliwość kupuj przyprawy w całości i miel w młynku przed zastosowaniem do potrawy. Dla wzmocnienia walorów przypraw możesz prażyć je na suchej patelni przez ok. 1, 2 minuty. Jednak pamiętaj, iż tak przygotowane przyprawy musisz natychmiast użyć.

Podstawowy zestaw przypraw

Cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, ziele angielskie, wanilia.

Najpopularniejsze zioła

Natka pietruszki, tymianek, bazylia, majeranek, liść laurowy, kolendra. Pięknie prezentują się ozdobne doniczki ze świeżymi ziołami. Warto mieć taki domowy ogródek, by codzienne stosować świeże zioła. Pamiętaj, że delikatnych listków ziół, np. bazylii nie należy kroić nożem, tylko rwać.

Pietruszka

Do potraw dodaje się zieloną nać pietruszki. Można jej używać do różnorodnych potraw, np. zup, sosów, ryb, ziemniaków itp.

Tymianek

Tymianek jest popularny w kuchni francuskiej i włoskiej. Nadaje aromatu potrawom z mięsa, zupie fasolowej i grochowej, rybom.

Bazylia

Bazylia jest często stosowana do potraw z kuchni włoskiej. Może być używana do sałatek, zup, sosów czy mięsa. Bazylia ma kwaskowaty smak.

Majeranek

Majeranek to zioło nadające smak tłustym daniom, np. kiełbasom, pieczeniom. Nadaje się również, np. do żuru, grochówki.

Polecamy: Jak przygotować grilla

Liść laurowy

Liść laurowy dodaje smaku i aromatu zupom, potrawom mięsnym. Można nim również wzbogacić dania z ryb. 

Czytaj także: Jak pielęgnować rośliny doniczkowe

Liść laurowy jest nieodłącznym składnikiem marynat warzywnych.

Kolendra

Kolendra stosowana jest w kuchni indyjskiej i chińskiej. Stosuje się ją do potraw z mięs, sosów i jaj. Kolendra może być używana do marynat.

Najczęściej używa się mielone owoce kolendry.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/06.06.2013 21:11
Cześć, zwracam się do Was z gorącą prośbą wypełnienia mojej ankiety an temat przypraw : http://moje-ankiety.pl/respond-46901.html . Otrzymane wyniki posłużą mi do napisania pracy magisterskiej. Z góry bardzo dziękuję Magda
/02.09.2010 11:33
Hmm.. Ekspertem nie jestem, ale wg. mnie zioła suszone należy dodawać pod koniec gotowania, gdyż zamknięty w suszonych liściach aromat szybko ucieknie po namoczeniu. Zioła świeże zaś, swój aromat i smak mają głęboko "schowany" i aby go uwolnić, zioła muszą dłużej przebywać w potrawie.
/18.08.2010 17:55
Mam pewien kłopot z ziołami, a mianowicie wiem, że bazylię należy dodawać pod koniec gotowania, ale podobno nie dotyczy to wszystkich ziół. Jak to jest? Czy czas dodania do potrawy jest inny dla suszonych i świeżych ziół?