Jak przygotować grilla

Jak przygotować grilla

Grill jest ciekawą formą spędzenia wolnego czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Jeżeli chcesz zaprosić gości na grilla zaplanuj wcześniej to przyjęcie. Ważne jest otocznie, w którym grill ma się odbywać. Dlatego koniecznie uporządkuj ogród, skoś trawę, posprzątaj na tarasie.
/ 18.08.2010 12:53
Jak przygotować grilla

Przyszykuj odpowiednią ilość krzeseł czy innych miejsc siedzących, by każdy z gości czuł się swobodnie. Grilla ustaw trochę na uboczu, najlepiej w miejscu osłoniętym od wiatru (wówczas dym z grilla nie będzie przeszkadzał gościom). Nie ustawiaj grilla pod drzewem, gdyż wysoka temperatura może spowodować przypalenie kory.

Menu

Gdy chcesz zaprosić przyjaciół na grilla zaplanuj odpowiednie menu. Możesz część potraw przygotować na grillu a część przygotować wcześniej domu. Produkty, które nadają się na grilla to m.in. piersi z drobiu, mięso wołowe, wieprzowe, kiełbasa i kaszanka, ryby jak łosoś czy pstrąg.
Mięso i ryby możesz wcześniej zamarynować, wówczas nabiorą ciekawszego smaku.

Żeby wszystko wypadło idealnie

Gdy przygotowujesz grilla nie zapomnij o zabezpieczeniu odpowiedniej ilości węgla. Nie zapominaj, że używając węgla drzewnego potrzeba czasu na jego rozpalenie. Gdy ok. 80% węglików będzie pokrytych szarym popiołem wówczas można zaczynać grillowanie. Żeby jedzenie nie przywierało się do rusztu możesz przetrzeć go olejem.

W czasie letnich wieczorów często grilla uprzykrzają komary i inne owady, dlatego koniecznie kup środki odstraszające komary i przykrywaj jedzenie by chronić je, np. przed muchami i osami.

Niezwykle istotne jest zachowanie bezpieczeństwa podczas grillowania. 

Polecamy: Jak kupować i przechowywać mięso

By uniknąć oparzenia stosuj specjalne sztućce do grilla i rękawice ochronne. Nie zostawiaj grilla bez opieki, a wszystkie potrzebne Ci przedmioty trzymaj blisko, pod ręką. 

Obsługując grilla nie wkładaj ubrań z szerokimi rękawkami czy falbankami, by uniknąć zapalenia.
Po zakończeniu grillowania (gdy używasz węgla drzewnego) posyp grilla piaskiem lub spryskaj wodą. 

Czytaj także: Jak wykonać ekologiczne środki czyszczące cz. I

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/14.06.2015 18:39
grill gazowy jest super rozwiązaniem, ja używam ostatnio butli Nano ze względu głownie na jej lekkość i łatwość wymiany
/29.06.2012 14:21
A jak Wam idzie zmywanie po takim grillu? Chodzi mi głównie o taki elektryczny... U mnie tylko Fairy jakos daje rade i tłuszcz, nawet ten zaschnięty szybko schodzi.
/02.09.2010 11:21
Wiele osób zastanawia się, jak dobrze przygotować karkówkę. Niestety pieczenie karkówki na grillu nie należy do łatwych. Zazwyczaj mięso to piecze się dość długo, a my, chcąc skrócić ten czas kroimy je na cienkie plastry. To błąd, gdyż wtedy mięso może wyjść suche i mało smaczne. Prawda jest taka, że plastry karkówki lub befsztyka powinny być grube. Im grubsze plastry tym lepsze będzie mięso po przyrządzeniu. Nie należy też plastrów karkówki ubijać tłuczkiem, gdyż straci swoje soki. Podczas pieczenia nie należy nakłuwać mięsa widelcem, gdyż cały smak potrawy gromadzi się wewnątrz w miąższu. Jeśli nakłujemy karkówkę na wierzchu, po przekręceniu jej na drugą stronę, cały miąższ karkówki spłynie do paleniska, a po upieczeniu zdejmiemy z grilla cholewkę, a nie smaczną karkówkę. Cierpliwość to podstawa:)
POKAŻ KOMENTARZE (1)