Jak przygotować przyjęcie koktajlowe

Rodzinny Sylwester także może być atrakcyjny!
Przyjęcie koktajlowe możesz zorganizować, gdy chcesz zaprosić dużą liczbę gości. Aby się udało dokładnie przemyśl menu, tak by było różnorodne, ale jednocześnie łatwe do wykonania.
/ 19.08.2010 20:55
Rodzinny Sylwester także może być atrakcyjny!

Ogólne zasady komponowania menu

Podczas przyjęcia koktajlowego możesz podać swoim gościom tartinki oraz inne przekąski. Nie zapomnij też o sosach do maczania. Jeżeli masz taką możliwość wykonaj potrawy w domu, jednak gdy Ci się to nie uda, możesz wykorzystać te gotowe - kupione w supermarkecie. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie części przekąsek na ciepło, a części na zimno. Gdy rozkładasz małe kanapeczki czy inne drobne przekąski na talerze pamiętaj, by nie układać ich ścisło, ani jednych na drugich, gdyż utrudniło by to gościom dostęp do nich.

Jeżeli obawiasz się czy wystarczy ci jedzenia dla gości zaplanuj przyjęcie według pewnych reguł

Gdy przyjęcie ma trwać ok. 2 godzin licz na jedną osobę ok. 6-8 tartinek, natomiast dłuższe przyjęcie, np. czterogodzinne to już 8-10 kanapeczek dla jednego gościa.

Jeżeli liczysz, że przyjęcie potrwa cały wieczór przyszykuj ok. 10-12 tartinek na osobę.

Oprócz jedzenia na przyjęciu koktajlowym ważne są również napoje. Możesz zaserwować po prostu wina - czerwone i białe. Pamiętaj o przygotowaniu odpowiedniej ilości kieliszków, by wystarczyło dla wszystkich gości. Dobrym rozwiązaniem jest też poczęstowanie gości ponczem owocowym - szczególnie latem oraz grzańcami - zimą.

Polecamy: Jak nakrywać do stołu

Jeżeli masz dużą liczbę gości doskonale sprawdzi się bufet. Bufet zorganizuj tak, by goście mieli łatwy dostęp zarówno do potraw, jak i talerzy i sztućców. Optymalnym rozwiązaniem jeżeli chodzi o bufet jest to, byś miała dostęp do stołu od tyłu, abyś mogła zebrać brudne naczynia czy donieść jeszcze jakieś danie.

Czytaj także: Jak przygotować przyjęcie

Na bufecie ustaw kolejno: talerze, dania gorące, warzywa, zimne dania, sałatki, koszyk z pieczywem, marynowane jarzyny i sosy, noże i widelce oraz serwetki.

Redakcja poleca

REKLAMA