Aluminium
By przywrócić blask naczyniom z aluminium wlej do nich 4 szklanki wody z dodatkiem 4 łyżek octu. Roztwór doprowadź do wrzenia.
Mosiądz
Naczynia mosiężne możesz przetrzeć za pomocą wacika namoczonego w occie, potem myj dokładnie naczynie w gorącej wodzie z mydłem i wytrzyj je do sucha czystą ściereczką.
Miedź
Przedmioty z miedzi możesz wyczyścić za pomocą mieszanki przygotowanej z 2 łyżek octu i 1 łyżki soli. Następnie włóż naczynie do gorącej wody i dokładnie wypłucz. Wytrzyj do sucha ściereczką.
Żelazo
Przedmioty z kutego żelaza odkurzaj, tylko sporadycznie myj . Plamy możesz usunąć używając drucianej myjki. Gdy na żelaznych przedmiotach pojawi się rdza, usuniesz ją delikatnym roztworem octu i wody.
Cyna
Naczynia cynowe myj za pomocą ciepłej wody z dodatkiem mydła.
Możesz nadać im połysk stosując wodę z dodatkiem amoniaku (4 szklanki wody, 2 łyżki amoniaku). Tłuste plamy na naczyniach z cyny usuniesz za pomocą denaturatu.
Namocz szmatkę w denaturacie i delikatnie przecieraj zabrudzone miejsce.
Polecamy: Jak dbać o blaty kuchenne
Srebro
Srebrne naczynia czy sztućce zachowają swój połysk i blask, gdy będą regularnie użytkowane. Zbyt częste polerowanie sreber może spowodować starcie warstwy metalu. Srebro myj bezpośrednio po użyciu, za pomocą gorącej wody z detergentem.
Potem dokładnie spłucz detergent i wytrzyj je do sucha ściereczką.
Stal nierdzewna
Substancje, które niszczą stal nierdzewną to środki słone i kwaśne. Niekorzystnie też oddziałują na przedmioty ze stali nierdzewnej wysokie temperatury, powodują powstawanie brązowych lub niebieskich smug. Usuniesz je za pomocą specjalnych płynów do stali. Sól może przyczyniać się do powstawania białych punkcików i wgłębień.
Czytaj także: Jak zorganizować idealną kuchnię
Niestety wgłębień tych nie da się usunąć, natomiast plamy usuniesz za pomocą drucianej myjki z płynem.