Jak dobrać kieliszek do trunku - poradnik

jak dobrać kieliszek, jak dobrać kieliszki, jaki kieliszek do czego, jaki kieliszek do jakiego alkoholu fot. Fotolia
Zobacz poradnik!
Małgorzata Świgoń / 04.01.2016 16:29
jak dobrać kieliszek, jak dobrać kieliszki, jaki kieliszek do czego, jaki kieliszek do jakiego alkoholu fot. Fotolia

Dobór naczyń do rodzaju serwowanych trunków to nie tylko kwestia estetyki. Prawdziwy znawca wie, że odpowiedni kształt oraz rodzaj szkła wpływają na smak i aromat napoju alkoholowego. Oto nasz krótki poradnik.

Likier

Podajemy w małym kieliszku na wysokiej nóżce. Tego rodzaju alkoholu nie da się wypić dużo, więc naczynie nie musi być duże.

Wódka

Kieliszek powinien być z grubego szkła, by schłodzony trunek nie nagrzał się zbyt szybko, gdy trzymamy go w dłoni. Zwykle ma pojemność 30 -60 ml.

Czerwone wino

Kielich powinien mieć dość dużą czaszę, bo trunek tego rodzaju potrzebuje kontaktu z powietrzem, aby w pełni mógł rozwinąć swój bukiet.

Szampan

Kieliszek jest smukły ponieważ dłużej utrzymuje się w nim aromat trunku i szampan silniej musuje. Nadaje się też do win musujących.

Wermuth

Czarka kieliszka rozszerza się ku górze, by wino mogło wylać się szerokim strumieniem na język. Aromat oraz smak jest wówczas bardziej intensywny.

Long drink

Niskoalkoholowe drinki mieszane podajemy w szklance. Powinna być wysoka i smukła, o dość grubym dnie. Musi pomieścić różne składniki.

Whisky

Podajemy w szerokiej, niskiej szklance o grubym szkle i kształcie walca. Oprócz napoju zwykle wrzuca się do niej kostki lodu, więc musi być solidna.

Koniak

Kieliszek do tego trunku jest pękaty na krótkiej nóżce, obejmujemy go dłonią i ogrzewamy. Wówczas alkohol, wydziela swój najlepszy aromat oraz pożądany smak.

Warto wiedzieć

  • Wina wytrawne, białe i różowe schładzamy do temp. 8-12°C.
  • Ciężkie wina czerwone wymagają temperatury 15-18°C, zaś  lekkie oraz owocowe podajemy schłodzone do temp. 12-14°C. Butelkę najlepiej otworzyć na godzinę przed przyjęciem, by wino  zaczerpnęło powietrza.
  • Wina musujące i szampan powinny mieć temp. 6-8°C.
  • Koniaki podaje się w temperaturze pokojowej.
Autorka jest dziennikarką "Przyjaciółki" i "Poradnika domowego"

Zobacz więcej porad:

Redakcja poleca

REKLAMA