Pewnie używasz swojej mikrofalówki do szybkiego podgrzewania potraw, a niekiedy również do rozmrażania. Do czego jeszcze może się przydać? Możesz być odrobinę zaskoczona...
1. Do suszenia grzybów, grzanek i ziół
Zawsze suszysz na zimę grzyby i zioła? Możesz to zrobić dużo szybciej niż zwykle! Ułóż produkt na talerzyku i podgrzewaj przez 2 minuty. Jeśli żywność nie jest jeszcze wysuszona, proces powtarzaj. Nie wyciągaj jedzenia z mikrofalówki od razu po wysuszeniu!2. Do łatwiejszego usuwania skórek
Obieranie ze skórki może być naprawdę żmudnym i denerwującym zajęciem - zwłaszcza w przypadku pomidorów, migdałów lub orzechów laskowych. Istnieje na to proste rozwiązanie! Wystarczy przez minutę podgrzewać dany produkt w mikrofalówce, a zdjęcie skórki stanie się o wiele łatwiejsze.3. Do odkażania
Żeby pozbawić zarazków np. deskę do krojenia, gąbkę do mycia lub gąbkę do naczyń, naczynia, nie musisz stosować skomplikowanych metod dezynfekcji. Wystarczy umieścić przedmiot w mikrofalówce i podgrzewać 2-3 minuty, a wszystkie bakterie znikną!4. Do wzmacniania aromatu
Jeśli zbyt długo przechowywałaś przyprawy w otwartym opakowaniu i z tego powodu odrobinę zwietrzały lub straciły swoją charakterystyczną woń, podgrzewaj je (oczywiście wysypane na talerzyk) przez 45 sekund - dzięki temu odzyskają piękny aromat!5. Do zrobienia szybkiego ciasta
Może to brzmieć niedorzecznie, ale szybkie ciasto z mikrofali przygotujesz dosłownie w kilka minut. Wystarczą do tego:- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki mąki,
- 3,5 łyżki kakao,
- jajko.
Zobacz inne porady:
Skrzypiące buty - co robić, żeby buty nie skrzypiały?
Co robić, gdy ubranie ma zapach stęchlizny?
Dlaczego dziecko nie chce spać?
Co robić, gdy ubranie ma zapach stęchlizny?
Dlaczego dziecko nie chce spać?