Storczyki to wyjątkowo kapryśne i delikatne kwiaty - przynajmniej w uprawie domowej. Odżywki, specjalne podłoże, namaczanie... Każdy właściciel pięknych orchidei wie, że żeby wyglądały okazale, trzeba sporo się przy nich nachodzić i niestety nierzadko sporo wydać. Tymczasem można zrobić to tanio, a równie dobrze. Jeśli chcesz wiedzieć jak, musisz odpowiedzieć jednak na jedno pytanie.
Czy płuczesz i namaczasz ryż przed ugotowaniem? Jeśli nie, to najwyższa pora zacząć. Powodów jest naprawdę wiele. Łatwiej się gotuje i jest o wiele smaczniejszy, a wodę pozostałą po tym zabiegu możesz wykorzystać do podlewania storczyków.
Woda ryżowa do podlewania storczyków
Miarkę ryżu (ok. 10 dag) mocz w litrze wody przez około godzinę. Nie wyrzucaj go - możesz go ugotować i wykorzystać do obiadu. Nie wylewaj jednak pod żadnym pozorem wody. To prawdziwa bomba odżywcza dla storczyków. Chłodną, ale nie lodowatą wodą możesz raczyć swoje storczyki co czwarte podlewanie.
W wodzie po namaczaniu ryżu jest mnóstwo składników odżywczych, które pomogą kwiatom. Krzem, żelazo, magnez, fosfor - to wszystko sprawia, że storczyki rozwijają się o wiele lepiej. Jeśli chcesz zapewnić im jeszcze lepsze warunki, co jakiś czas do wody ryżowej możesz dodać też odrobinę drożdży.
Dlaczego warto podlewać storczyki wodą ryżową?
Dzięki podlewaniu wodą ryżową pobudzisz storczyki do kwitnienia, będą zdrowsze, a ich pędy będą mocniejsze. Nie da się ukryć, że szczęśliwy kwiat to szczęśliwy właściciel, ty też więc skorzystasz na tej pielęgnacji. Twoi goście za to zawsze będą się zachwycać twoimi pięknymi storczykami. Ciekawe, czy uwierzą, że to wszystko zasługa ryżu?
Czytaj także:
Jak hodować storczyki, by zawsze były piękne i zdrowe?
Czosnek do storczyków, czyli sposób na to by storczyk pięknie kwitły
Odmiany storczyków - 5 najpiękniejszych gatunków