Znajdującym się w naparze z zielonej herbaty olejkom eterycznym zawdzięczamy działanie bakteriobójcze, dezynfekujące oraz wspomagające wydzielanie soków trawiennych.
Polifenole
Zielona herbata to także skarbnica polifenoli, które spożywane regularnie obniżają ryzyko zawału i choroby wieńcowej, poprzez zwiększanie przepuszczalności ścian naczyń krwionośnych oraz poprzez mechanizm powodujący obniżenie wchłaniania się cholesterolu pokarmowego.
Niektóre badania naukowe sugerują, że kilka rodzajów polifenoli zawartych w herbacie niefermentowanej wpływa na zahamowanie przekształcania się zdrowych komórek organizmu w komórki rakowe, co może spowolnić rozwój nowotworu u chorego.
Przeczytaj: Czy herbata działa wzmacniająco?
Czas parzenia a pobudzenie
W zależności od tego jak długo parzymy herbaty, zmieniają się jej właściwości. Herbata parzona krótko może działać pobudzająco, natomiast dłuższe zaparzanie liści powoduje, że ma ona właściwości łagodzące i uspokajające.
Teina a pobudzenie
Teina zawarta w zielonej herbacie to odpowiednik kofeiny w kawie, jednak obecność garbników sprawia, że zielona herbata działa łagodniej, pobudzenie nie jest tak gwałtowne i intensywne, jak po spożyciu kofeiny. Pobudzający efekt utrzymuje się jednak znacznie dłużej. Zaobserwowano, że spożycie zielonej herbaty poprawia funkcje umysłu, dzięki czemu wspomaga zapamiętywanie, przyspiesza proces uczenia się a także poprawia zdolność koncentracji.
Na dobre trawienie
Zielona herbata ma pozytywne działanie w przypadku spożycia ciężkostrawnych i obfitych posiłków. Pobudza ona bowiem wydzielania soków żołądkowych, dzięki czemu wspomaga i przyspiesza trawienie.
Kto nie powinien pić zielonej herbaty?
Stosowanie zielonej herbaty odradza się osobom z wrzodami żołądka, ponieważ w ich przypadku zwiększenie wydzielania soków żołądkowych powoduje nasilenie bólu i podrażnienie zmienionych chorobowo ścian żołądka. Powinny jej unikać również osoby wrażliwe na kofeinę i garbniki, a także skłonne do bezsenności oraz nerwowe.
Niektóre składniki zielonej herbaty mogą wpływać na proces wchłaniania leków, ograniczając lub nasilając ich działanie. Może to prowadzić do niebezpiecznych powikłań, dlatego nigdy nie popijaj leków herbatą.
Przeczytaj: Dlaczego nie powinniśmy łączyć leków z kawą, herbatą i lekami?
mgr inż. Aleksandra Kubacka