Woda mineralna czy źródlana – jaką wodę pić?

Woda mineralna, stołowa i źródlana. Każda z nich ma inne właściwości i dlatego przeznaczone są one dla różnych osób. Sprawdź, jaką wodę pić.
/ 18.07.2011 11:12
Wody źródlane stanowią aż 75% dostępnych na rynku wód. Są to wody czerpane z płytkich warstw wodonośnych. \ Fotolia

Regularne picie wody ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia szczególnie podczas upałów. Wysokie temperatury powodują, że wraz z potem tracimy więcej cennych minerałów. W celu uzupełnienia strat oraz, aby nie doprowadzić do przegrzania i odwodnienia organizmu, każdego dnia powinniśmy wypijać minimum dwa litry schłodzonej wody. Wraz ze wzrostem temperatury mamy większe zapotrzebowanie na płyny. Przy 30 stopniach Celsjusza zalecane jest spożycie co najmniej trzech litrów wody na dobę. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie wody butelkowane mają takie same właściwości zdrowotne. Czym się różnią i jak wybrać tę właściwą?

Woda mineralna, źródlana, stołowa – różnice

Zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Ministra Zdrowia, z dnia 31 marca 2011 roku oraz normami obowiązującym w Unii Europejskiej wody butelkowane możemy podzielić na naturalne wody mineralne, źródlane oraz stołowe (powstałe w wyniku zmieszania mineralnych ze źródlanymi). Wyróżniamy także wody nasycone dwutlenkiem węgla czyli gazowane lub niegazowane. Istnieje również grupa wód leczniczych, które mogą  być spożywane jedynie po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Przeczytaj: Jaką wodę należy pić podczas upałów?

Stopień mineralizacji kluczem do wyboru wody

Naturalne wody mineralne ze względu na stopień mineralizacji dzielą się  na nisko- (do 500 mg/l), średnio- (500-1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). W wodach źródlanych mineralizacja jest znacznie niższa, przez co nie dostarczają one odpowiedniej ilości niezbędnych pierwiastków i mają znikome właściwości zdrowotne. Zdaniem niektórych ekspertów przyczyniają się wręcz do wypłukiwania pewnych elektrolitów z organizmu. Nie oznacza to jednak, że wody wysokozmineralizowane są najbardziej zalecane. – Zbyt wysoki poziom niektórych minerałów może spowodować ich akumulację w narządach, np. w wątrobie lub nerkach. Ten rodzaj wód przeznaczony jest np. dla osób czynnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie. Dzieciom polecałabym wody niskozmineralizowane, a osobom dorosłym średniozmienralizowane ze względu na optymalną ilość cennych pierwiastków – radzi Zofia Urbańczyk, dietetyk firmy Naturhouse.

Zobacz też: Czy woda zawsze jest bezpieczna dla organizmu?

Czytaj etykiety

Nie wszystkie wody mineralne zawierają takie same minerały, dlatego przed zakupem powinniśmy się dokładnie zapoznać z informacją o składzie, zawartą na etykiecie. Ważnymi elektrolitami są przede wszystkim: magnez, wapń, sód, siarczany, wodorowęglany, oraz żelazo. Dobra woda pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na dany pierwiastek. Sprawdźmy także, czy ma min. 50 mg/l magnezu i 150 mg/l wapnia, ponieważ regularne uzupełnianie tych minerałów ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Picie odpowiednio dobranej wody pozwala zachować równowagę organizmu i utrzymać ciało oraz umysł w doskonałej  kondycji.

Źródło: Informacja prasowa/ ak