Jedz regularnie!
Powtarzają nam to od lat lekarze i dietetycy. Większość z nas niestety jada nieregularnie. Szczególnie dotyczy to osób młodych, uczących się, dla których regularny dowóz składników mineralnych, witamin, a przede wszystkim energii jest bardzo ważny. Dlaczego należy jeść regularnie?
Przeczytaj: Dlaczego regularność posiłków jest tak ważna?
Czy tłuszcz jest niezdrowy?
Tłuszcze są związkami wysokoenergetycznymi. Ze spalenie 1g tłuszczu otrzymujemy aż 9 kcal. Posądzamy je o działanie rakotwórcze. Istnieją jednak tłuszcze, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Jakie to tłuszcze i na czym polega ich funkcja w organizmie?
Przeczytaj: Tłuszcz – czy zawsze znaczy „wróg”?
Po co nam białko?
Białko stanowi ważny materiał budulcowy dla naszych tkanek. Czy białko może dostarczać organizmowi energii? Jakie są najlepsze źródła białka?
Przeczytaj: Białko – budulec mięśni
Węglowodany
Węglowodany dostarczają nam przede wszystkim energii. Jak dzielimy węglowodany? Które z nich warto jeść?
Przeczytaj: Po co nam węglowodany?
Masło vs margaryna
Czyżby wieloletni spór o zdrowotne właściwości masła i margaryny został zakończony? Czy lepiej spożywać utwardzony tłuszcz roślinny, czy tłuszcz zwierzęcy? Dowiedz się, który tłuszcz jest zdrowszy.
Przeczytaj: Czy lepiej wybrać masło czy margarynę?
Czy można jeść po 18-tej?
Jednym z najbardziej popularnych mitów dotyczących żywienia jest zakaz jedzenia po 18-tej. Jest to zasada nie mająca żadnego sensu. Na pewno wstrzymywanie się od jedzenia po 18-tej nie spowoduje, że stracisz zbędne kilogramy. Warto jednak wiedzieć, co jeść na kolację, żeby schudnąć lub utrzymać linię.
Przeczytaj: Wybiła 18-ta – jeść czy nie jeść?
Ile ważysz?
Niektórzy z nas mają obsesję na punkcie masy ciała. Pamiętajmy jednak, że sama masa ciała nie informuje nas o tym czy mamy nadwagę, czy nie. Aby obiektywnie ocenić czy mamy prawidłową wagę musimy ją odnieść do wzrostu. Pomoże nam w tym wskaźnik BMI.
Przeczytaj: Po co nam BMI?