Ile białka nam potrzeba?
Każdego dnia staraj się spożywać minimum dwa gramy białka na jeden kilogram Twojej masy ciała. Wszystkie białka mają w przybliżeniu cztery kalorie na jeden gram.
Pamiętaj, że jeśli nie dostarczasz Twojemu organizmowi odpowiedniej dawki kalorii pochodzącej z węglowodanów i tłuszczów, będzie on wykorzystywał białka jako źródła energii zamiast do budowy mięśni. To pozbawi Cię właściwie wymodelowanych mięśni i tkanki suchej, a więc spożywaj także węglowodany i tłuszcze w odpowiedniej ilości!
Zobacz też: Jak liczyć kalorie?
Gdzie są białka?
Źródłem białka są: wszystkie rodzaje mięs — także wołowina, drób i ryby, wszystkie produkty nabiałowe wraz z mlekiem, serem (wysoki poziom tłuszczu!) i jogurtami, soja i wszystkie sporządzone z niej produkty, rośliny strączkowe (w tym orzeszki ziemne, ziarna soi), orzechy — dobry sposób na zaopatrzenie organizmu w białko i zdrowe tłuszcze.
Czy dodatkowe białko sprawia, że stajesz się silniejszy?
Organizm posiada olbrzymie rezerwy i łatwo się przystosowuje. Przekonanie o tym, by jeść określone rodzaje produktów spożywczych w określonych ilościach każdego dnia celem utrzymania określonej wydajności, oparte jest na błędnych przesłankach.
Gdy jesteśmy aktywni, nasz organizm wykorzystuje swój własny tłuszcz i węglowodany jako paliwo. Dieta zawierająca białka roślinne i zwierzęce dostarcza organizmowi wszystko to, co potrzebuje, aby uzupełnić zapasy. Nie istnieje superdieta na superwydajność.
Poza tym w diecie wysokobiałkowej często brakuje podstawowych składników odżywczych, które można znaleźć w pożywieniu bogatym w węglowodany. Potrzebny Ci jest więc każdy rodzaj pożywienia — unikanie danej grupy jest równie szkodliwe jak przyjmowanie suplementów żywieniowych.
Zobacz też: Białko - jego źródła i kaloryczność
Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.