Mało czy margaryna?

Czy lepiej wybrać masło czy margarynę?

Zarówno masło, jak i margaryna są nieodłącznym elementem naszej diety. Czy zastanawiałeś się kiedyś nad wyborem pomiędzy masłem a margaryną? Co odróżnia te dwa produkty? Co jest bardziej kaloryczne i co powinniśmy spożywać? W poniższej poradzie znajdziesz odpowiedzi na te pytania.
/ 13.06.2011 11:24
Mało czy margaryna?

Czy w tłuszczach może być ukryta woda?

W typowej diecie, masło i margaryna jest najpowszechniejszym źródłem tłuszczów. Nie są to czyste produkty, gdyż zawierają dodatkowo od około 16 do 20% wody. Dodatek wody w produkcie obniża rzekomo jego kaloryczność. W praktyce, margaryna zawiera mniej kalorii niż masło, gdyż w porównywalnej objętości, posiada więcej wody. Produkt może być więc opisywany jako niskotłuszczowy, czy niskokaloryczny. W takim przypadku, klienci kupują produkt spożywczy z zawartością wody i innych substancji, a nie niskokaloryczny tłuszcz.

Podobnie masło i margaryna, poddawane są procesowi ubijania, w wyniku czego powstają pęcherzyki powietrza. Produkt jest bardziej miękki i zwiększa swą objętość.

Zobacz też: Tłuszcz - czy zawsze znaczy "wróg"?

Kiedy masło i margaryna mogą być szkodliwe?

Masło jest cennym źródłem witaminy A, lecz osoby bardzo otyłe, z wysokim cholesterolem i triglicerydami, powinny go unikać. Z drugiej strony, sztucznie utwardzony tłuszcz roślinny może stać się źródłem niebezpiecznych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans. Wybór pomiędzy masłem i margaryną jest często podyktowany indywidualnymi preferencjami. Jednak masło w kontekście zdrowotnym powinny wykluczyć jedynie osoby z chorobami układu krążenia. Natomiast margaryna jest lepszym rozwiązaniem, gdy nie zawiera kwasów tłuszczowych trans.

Zobacz też: Dlaczego tłuszcze zwierzęce są niezdrowe?

Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.