Zdrowe słodkości na podwieczorek
Każda komórka naszego ciała potrzebuje do życia cukru (węglowodanów). Węglowodany są składnikami energetycznymi, nasz mózg pracuje właśnie dzięki nim. Dowiedz się, jakie węglowodany możesz jeść na podwieczorek i które cukry są najzdrowsze.

- Monika Grzesiecka
Niedobór cukru (skutki: osłabienie, brak sił, apatia) jest równie szkodliwy co nadmiar (skutki: otyłość, cukrzyca). Pamiętajmy zatem, żeby podczas przygotowywania posiłków wybierać odpowiedni cukier w odpowiednich ilościach.
Czym są tak naprawdę węglowodany?
Węglowodany znajdują się w większości spożywanych produktów, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z ich zawartością, gdyż nie mają słodkiego smaku. Są to np. mąka, kasze, ryż, makarony, płatki owsiane, pieczywo, mleko, warzywa i wiele innych.
Zobacz także: Co powinnaś wiedzieć o białkach, tłuszczach i węglowodanach?
Jakie cukry są najzdrowsze?
Jedząc ciasto należy pamiętać, że jest w nim wyjątkowo dużo cukrów (skrobia z mąki, cukier dodany np. biały lub brązowy, miód czy cukier z owoców). Jakie zatem słodkości wybrać i ile, by służyły naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu? Odpowiedź jest prosta! Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao, które – oprócz energii – niosą ze sobą bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Oprócz tego doskonałym wyborem są płatki zbóż w przeróżnych połączeniach, ciasto drożdżowe z owocami, sernik, budynie, kisiele, galaretki czy krem orzechowy.
Zobacz także: Produkty light pod lupą - czy mogą być niezdrowe i tuczące?
Zdrowe słodkości
Oto kilka przykładów produktów oraz ich kaloryczność na 100g części jadalnych:
- jabłko - 55 kcal
- pomarańcza - 40 kcal
- gruszka - 55 kcal
- banan - 90 kcal
- kiwi - 50 kcal
- truskawki - 30 kcal
- borówki - 35 kcal
- wiśnie - 60 kcal
- sałatka owocowa: grejpfrut czerwony, brzoskwinia, ananas, maliny, rodzynki, jogurt naturalny, nuttella - 170 kcal
- ciasteczka owsiane z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady - 260 kcal
- ciasto drożdżowe z: rabarbarem, malinami, truskawkami, jagodami, wiśniami itd.- 290 kcal
- sernik na bazie naturalnego twarogu z rodzynkami lub brzoskwiniami - 280 kcal
- koktajl owocowy: jogurt lub maślanka zmiksowane z łyżeczką miodu i ulubionymi owocami- 110 kcal
- świeżo wyciskane soki owocowe z dodatkiem marchwii, selera - 50 kcal
- sorbety owocowe - 70 kcal
- budyń czekoladowy na mleku sojowym z wiśniami - 120 kcal
- kisiel żurawinowy - 80 kcal
- galaretka z truskawkami i migdałami - 90 kcal
- naleśniki z mąki razowej białym serem, rodzynkami i czekoladą - 250 kcal
Czego unikać przygotowując podwieczorek?
Wystrzegajmy się produktów mocno przetworzonych technologicznie; gotowych ciast i ciasteczek, batonów, ptasiego mleczka, cukierków pozbawionych większości pozostałych składników odżywczych a zawierających konserwanty i zdecydowanie większe ilości cukru lub /i sztucznych środków słodzących. Podwieczorek przygotowany w domu jest zdrowszy! Podwieczorek powinien być spożywany wyłącznie pomiędzy obiadem a kolacją z zachowaniem 2,5-3h przerwy między posiłkami, jego kaloryczność powinna wahać pomiędzy 100 a 300 kcal w zależności od dobowego zapotrzebowania energetycznego danej osoby.