Zdrowe słodkości na podwieczorek

Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao
Każda komórka naszego ciała potrzebuje do życia cukru (węglowodanów). Węglowodany są składnikami energetycznymi, nasz mózg pracuje właśnie dzięki nim. Dowiedz się, jakie węglowodany możesz jeść na podwieczorek i które cukry są najzdrowsze.
/ 05.10.2011 13:32
Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao

Niedobór cukru (skutki: osłabienie, brak sił, apatia) jest równie szkodliwy co nadmiar (skutki: otyłość, cukrzyca). Pamiętajmy zatem, żeby podczas przygotowywania posiłków wybierać odpowiedni cukier w odpowiednich ilościach.

Czym są tak naprawdę węglowodany?

Węglowodany znajdują się w większości spożywanych produktów, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z ich zawartością, gdyż nie mają słodkiego smaku. Są to np. mąka, kasze, ryż, makarony, płatki owsiane, pieczywo, mleko, warzywa i wiele innych.

Zobacz także: Co powinnaś wiedzieć o białkach, tłuszczach i węglowodanach?

Jakie cukry są najzdrowsze?

Jedząc ciasto należy pamiętać, że jest w nim wyjątkowo dużo cukrów (skrobia z mąki, cukier dodany np. biały lub brązowy, miód czy cukier z owoców). Jakie zatem słodkości wybrać i ile, by służyły naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu? Odpowiedź jest prosta! Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao, które – oprócz energii – niosą ze sobą bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Oprócz tego doskonałym wyborem są płatki zbóż w przeróżnych połączeniach, ciasto drożdżowe z owocami, sernik, budynie, kisiele, galaretki czy krem orzechowy.

Zobacz także: Produkty light pod lupą - czy mogą być niezdrowe i tuczące?

Zdrowe słodkości    

Oto kilka przykładów produktów oraz ich kaloryczność na 100g części jadalnych:

  • jabłko - 55 kcal
  • pomarańcza - 40 kcal
  • gruszka - 55 kcal
  • banan - 90 kcal
  • kiwi - 50 kcal
  • truskawki - 30 kcal
  • borówki - 35 kcal
  • wiśnie - 60 kcal
  • sałatka owocowa: grejpfrut czerwony, brzoskwinia, ananas, maliny, rodzynki, jogurt naturalny, nuttella - 170 kcal
  • ciasteczka owsiane z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady - 260 kcal
  • ciasto drożdżowe z: rabarbarem, malinami, truskawkami, jagodami, wiśniami itd.- 290 kcal
  • sernik na bazie naturalnego twarogu z rodzynkami lub brzoskwiniami - 280 kcal
  • koktajl owocowy: jogurt lub maślanka zmiksowane z łyżeczką miodu i ulubionymi owocami- 110 kcal
  • świeżo wyciskane soki owocowe z dodatkiem marchwii, selera - 50 kcal
  • sorbety owocowe - 70 kcal
  • budyń czekoladowy na mleku sojowym z wiśniami - 120 kcal
  • kisiel żurawinowy - 80 kcal
  • galaretka z truskawkami i migdałami - 90 kcal
  • naleśniki z mąki razowej białym serem, rodzynkami i czekoladą - 250 kcal

Czego unikać przygotowując podwieczorek?

Wystrzegajmy się produktów mocno przetworzonych technologicznie; gotowych ciast i ciasteczek, batonów, ptasiego mleczka, cukierków pozbawionych większości pozostałych składników odżywczych a zawierających konserwanty i zdecydowanie większe ilości cukru lub /i sztucznych środków słodzących. Podwieczorek przygotowany w domu jest zdrowszy! Podwieczorek powinien być spożywany wyłącznie pomiędzy obiadem a kolacją z zachowaniem 2,5-3h przerwy między posiłkami, jego kaloryczność powinna wahać pomiędzy 100 a 300 kcal w zależności od dobowego zapotrzebowania energetycznego danej osoby.

Redakcja poleca

REKLAMA