Niedobór cukru (skutki: osłabienie, brak sił, apatia) jest równie szkodliwy co nadmiar (skutki: otyłość, cukrzyca). Pamiętajmy zatem, żeby podczas przygotowywania posiłków wybierać odpowiedni cukier w odpowiednich ilościach.
Czym są tak naprawdę węglowodany?
Węglowodany znajdują się w większości spożywanych produktów, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z ich zawartością, gdyż nie mają słodkiego smaku. Są to np. mąka, kasze, ryż, makarony, płatki owsiane, pieczywo, mleko, warzywa i wiele innych.
Zobacz także: Co powinnaś wiedzieć o białkach, tłuszczach i węglowodanach?
Jakie cukry są najzdrowsze?
Jedząc ciasto należy pamiętać, że jest w nim wyjątkowo dużo cukrów (skrobia z mąki, cukier dodany np. biały lub brązowy, miód czy cukier z owoców). Jakie zatem słodkości wybrać i ile, by służyły naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu? Odpowiedź jest prosta! Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao, które – oprócz energii – niosą ze sobą bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Oprócz tego doskonałym wyborem są płatki zbóż w przeróżnych połączeniach, ciasto drożdżowe z owocami, sernik, budynie, kisiele, galaretki czy krem orzechowy.
Zobacz także: Produkty light pod lupą - czy mogą być niezdrowe i tuczące?
Zdrowe słodkości
Oto kilka przykładów produktów oraz ich kaloryczność na 100g części jadalnych:
- jabłko - 55 kcal
- pomarańcza - 40 kcal
- gruszka - 55 kcal
- banan - 90 kcal
- kiwi - 50 kcal
- truskawki - 30 kcal
- borówki - 35 kcal
- wiśnie - 60 kcal
- sałatka owocowa: grejpfrut czerwony, brzoskwinia, ananas, maliny, rodzynki, jogurt naturalny, nuttella - 170 kcal
- ciasteczka owsiane z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady - 260 kcal
- ciasto drożdżowe z: rabarbarem, malinami, truskawkami, jagodami, wiśniami itd.- 290 kcal
- sernik na bazie naturalnego twarogu z rodzynkami lub brzoskwiniami - 280 kcal
- koktajl owocowy: jogurt lub maślanka zmiksowane z łyżeczką miodu i ulubionymi owocami- 110 kcal
- świeżo wyciskane soki owocowe z dodatkiem marchwii, selera - 50 kcal
- sorbety owocowe - 70 kcal
- budyń czekoladowy na mleku sojowym z wiśniami - 120 kcal
- kisiel żurawinowy - 80 kcal
- galaretka z truskawkami i migdałami - 90 kcal
- naleśniki z mąki razowej białym serem, rodzynkami i czekoladą - 250 kcal
Czego unikać przygotowując podwieczorek?
Wystrzegajmy się produktów mocno przetworzonych technologicznie; gotowych ciast i ciasteczek, batonów, ptasiego mleczka, cukierków pozbawionych większości pozostałych składników odżywczych a zawierających konserwanty i zdecydowanie większe ilości cukru lub /i sztucznych środków słodzących. Podwieczorek przygotowany w domu jest zdrowszy! Podwieczorek powinien być spożywany wyłącznie pomiędzy obiadem a kolacją z zachowaniem 2,5-3h przerwy między posiłkami, jego kaloryczność powinna wahać pomiędzy 100 a 300 kcal w zależności od dobowego zapotrzebowania energetycznego danej osoby.