Jeśli myślisz, że nać marchwi jest trująca, bo jest gorzkawa, to się grubo mylisz. W tym przypadku gorzkawy smak wcale nie oznacza, że ta zielenina może ci zaszkodzić. Jest dokładnie odwrotnie, bo te u nas niedoceniane listki są pełne cennych składników. Umiejętnie wykorzystane wspomogą odporność i dostarczą cennych elektrolitów, a przy tym tak ważnego dla zdrowia jelit błonnika.
Założymy się, że nawet jeśli znasz mnóstwo przepisów na przetwory z marchewki, to o przetwarzaniu jej naci nie słyszałaś. Czas to zmienić.
Spis treści:
Czy nać marchwi jest trująca?
Nie, nać marchwi nie jest trująca, jest jadalna. Mimo to wiele osób, gdy kupi okazały pęczek marchewki z jej nacią, od razu ją usuwa i wyrzuca. Część osób jest przekonana, że zielenina ta jest trująca, inni nie wiedzą, że można ją wykorzystać w kuchni. Da się to zrobić na wiele sposobów, ale o tym nieco później.
Czy nać marchewki jest zdrowa?
Tak, jest zdrowa, gdyż dostarcza różnych cennych składników. Nać marchewki w 61% składa się z węglowodanów, w 20% z białka i tylko w ok. 3% z tłuszczu. Dostarcza też:
- magnezu,
- potasu,
- wapnia,
- fosforu,
- cynku,
- związków fenolowych,
- witaminy A,
- witaminy K,
- żelaza,
- 6 razy więcej witaminy C niż korzeń marchwi.
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nać marchwi narażona jest na bezpośrednie działanie środków ochrony roślin. Dlatego może zawierać ich pozostałości. Aby była naprawdę zdrowa, trzeba ją dokładnie płukać przed użyciem. A najlepiej korzystać z natki marchewki organicznej, która nie jest traktowana pestycydami.
Co zrobić z natką marchewki?
Wyrzucić albo uszykować z jej wykorzystaniem koktajle, pesto, potrawy mięsne i warzywne. Aby przyzwyczaić się do jej lekko gorzkiego smaku, warto zaczynać od niewielkiego dodatku natki marchwi do potraw. Można np. użyć jej jak natki pietruszki – posiekać i posypać nią rosół, danie makaronowe czy ziemniaki. Gdy się do niej przekonasz, możesz korzystać z niej śmielej, bo że warto to robić, to już wiesz. Poniżej kilka propozycji na wykorzystanie naci marchwi.
Pesto z natki marchwi
Przepisy na pesto są bardzo różne, ale rzadko robi się ten sos z liści marchwi. A szkoda. Oto argentyńska wersja zielonego pesto, czyli sos chimichurri. Możesz go przechowywać do 7 dni w lodówce. Pysznie smakuje z mięsem, daniami wegetariańskimi oraz na tostach.
Składniki:
- pęczek naci marchwi,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta chili,
- 7-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 3 łyżki octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Nać marchwi dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj z łodygami. To samo zrób z natką pietruszki i wsadź zieleninę do blendera.
- Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę do blendera.
- Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj na gładki sos.
fot. Pesto z natki marchwi/ Adobe Stock, s_karau
Placuszki z natką marchwi
Te pyszne placuszki możesz zjeść z jogurtem lub pesto z natki marchewki – przepis na sos już znasz.
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 1 jajo,
- duża garść posiekanej natki marchwi,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka mąki pełnoziarnistej,
- duża szczypta curry,
- duża szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj na tarce obraną marchew i cebulę. Przełóż je do miski.
- Dodaj jajko, czosnek, nać marchwi i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- W marchewkową masę dokładnie wmieszaj mąkę.
- Rozgrzej olej na patelni. Smaż na nim placuszki, nakładając masę marchewkową łyżką i formując na patelni zgrabne placuszki.
fot. Placuszki z natką marchwi/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Sałatka z natką marchwi
Składniki:
- 1 ogórek,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
- 2 łyżki posiekanej natki marchwi,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej mięty,
- sok z 1 cytryny,
- 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
- spora szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przełóż kaszę do miski.
- Pokrój pomidora i ogórka w kawałki i dodaj do kaszy.
- Posiekaj cebulę i dodaj do sałatki.
- Wsyp posiekaną zieleninę i całość dobrze wymieszaj.
- W kubku zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj sól i polej tak powstałym sosem sałatkę.
- Możesz doprawić pieprzem, jeśli chcesz.
fot. Sałatka z natką marchwi/ Adobe Stock, kochabamba
Źródło: Goneim, & A., Gehan & Ibrahim, & Y., Faten & Elshehawy, Shady & Sh.M,. (2011). Carrot leaves: antioxidative and nutritive values.. J. of Food & Dairy Sciences, Mansoura Univ.. 2. 10.21608/jfds.2011.81946.
Czytaj także:
Co zrobić z liści rzodkiewki? 3 fajne pomysły
Czy liście dyni są jadalne? Jak je wykorzystać?
Właściwości i zastosowanie liści wiśni