Wyrzucasz do kosza, bo myślisz że jest trująca, a jest bardzo zdrowa. Sprawdź, co zrobisz z tej cennej zieleniny

Nać marchwi trująca fot. Hinterhaus Productions, Hinterhaus Productions
Nać marchwi trująca? Nic podobnego! To bardzo zdrowa część popularnego warzywa, której większość z nas się pozbywa, gdyż ma lekko gorzkawy smak. Ponieważ jednak dostarcza wielu cennych składników, w tym białka, mikroelementów i witamin, warto z niej korzystać. Najlepiej dodawać ją do koktajli, robić z niej pesto albo używacz miast innych ziół do przyprawiania potraw.
Ewa Cwil / 01.06.2024 08:09
Nać marchwi trująca fot. Hinterhaus Productions, Hinterhaus Productions

Jeśli myślisz, że nać marchwi jest trująca, bo jest gorzkawa, to się grubo mylisz. W tym przypadku gorzkawy smak wcale nie oznacza, że ta zielenina może ci zaszkodzić. Jest dokładnie odwrotnie, bo te u nas niedoceniane listki są pełne cennych składników. Umiejętnie wykorzystane wspomogą odporność i dostarczą cennych elektrolitów, a przy tym tak ważnego dla zdrowia jelit błonnika.

Założymy się, że nawet jeśli znasz mnóstwo przepisów na przetwory z marchewki, to o przetwarzaniu jej naci nie słyszałaś. Czas to zmienić.

Spis treści:

  1. Czy nać marchwi jest trująca?
  2. Co zrobić z natką marchewki?

Czy nać marchwi jest trująca?

Nie, nać marchwi nie jest trująca, jest jadalna. Mimo to wiele osób, gdy kupi okazały pęczek marchewki z jej nacią, od razu ją usuwa i wyrzuca. Część osób jest przekonana, że zielenina ta jest trująca, inni nie wiedzą, że można ją wykorzystać w kuchni. Da się to zrobić na wiele sposobów, ale o tym nieco później.

Czy nać marchewki jest zdrowa?

Tak, jest zdrowa, gdyż dostarcza różnych cennych składników. Nać marchewki w 61% składa się z węglowodanów, w 20% z białka i tylko w ok. 3% z tłuszczu. Dostarcza też:

  • magnezu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • fosforu,
  • cynku,
  • związków fenolowych,
  • witaminy A,
  • witaminy K,
  • żelaza,
  • 6 razy więcej witaminy C niż korzeń marchwi.

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nać marchwi narażona jest na bezpośrednie działanie środków ochrony roślin. Dlatego może zawierać ich pozostałości. Aby była naprawdę zdrowa, trzeba ją dokładnie płukać przed użyciem. A najlepiej korzystać z natki marchewki organicznej, która nie jest traktowana pestycydami.

Co zrobić z natką marchewki?

Wyrzucić albo uszykować z jej wykorzystaniem koktajle, pesto, potrawy mięsne i warzywne. Aby przyzwyczaić się do jej lekko gorzkiego smaku, warto zaczynać od niewielkiego dodatku natki marchwi do potraw. Można np. użyć jej jak natki pietruszki – posiekać i posypać nią rosół, danie makaronowe czy ziemniaki. Gdy się do niej przekonasz, możesz korzystać z niej śmielej, bo że warto to robić, to już wiesz. Poniżej kilka propozycji na wykorzystanie naci marchwi.

Pesto z natki marchwi

Przepisy na pesto są bardzo różne, ale rzadko robi się ten sos z liści marchwi. A szkoda. Oto argentyńska wersja zielonego pesto, czyli sos chimichurri. Możesz go przechowywać do 7 dni w lodówce. Pysznie smakuje z mięsem, daniami wegetariańskimi oraz na tostach.

Składniki:

  • pęczek naci marchwi,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta chili,
  • 7-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 3 łyżki octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Nać marchwi dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj z łodygami. To samo zrób z natką pietruszki i wsadź zieleninę do blendera.
  2. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę do blendera.
  3. Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj na gładki sos.

Pesto z natki marchwifot. Pesto z natki marchwi/ Adobe Stock, s_karau

Placuszki z natką marchwi

Te pyszne placuszki możesz zjeść z jogurtem lub pesto z natki marchewki – przepis na sos już znasz.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 1 jajo,
  • duża garść posiekanej natki marchwi,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • duża szczypta curry,
  • duża szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj na tarce obraną marchew i cebulę. Przełóż je do miski.
  2. Dodaj jajko, czosnek, nać marchwi i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. W marchewkową masę dokładnie wmieszaj mąkę.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Smaż na nim placuszki, nakładając masę marchewkową łyżką i formując na patelni zgrabne placuszki.

Placuszki z natką marchwifot. Placuszki z natką marchwi/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Sałatka z natką marchwi

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
  • 2 łyżki posiekanej natki marchwi,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej mięty,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • spora szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż kaszę do miski.
  2. Pokrój pomidora i ogórka w kawałki i dodaj do kaszy.
  3. Posiekaj cebulę i dodaj do sałatki.
  4. Wsyp posiekaną zieleninę i całość dobrze wymieszaj.
  5. W kubku zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj sól i polej tak powstałym sosem sałatkę.
  6. Możesz doprawić pieprzem, jeśli chcesz.

Sałatka z natką marchwifot. Sałatka z natką marchwi/ Adobe Stock, kochabamba

Źródło: Goneim, & A., Gehan & Ibrahim, & Y., Faten & Elshehawy, Shady & Sh.M,. (2011). Carrot leaves: antioxidative and nutritive values.. J. of Food & Dairy Sciences, Mansoura Univ.. 2. 10.21608/jfds.2011.81946.

Czytaj także:
Co zrobić z liści rzodkiewki? 3 fajne pomysły
Czy liście dyni są jadalne? Jak je wykorzystać?
Właściwości i zastosowanie liści wiśni

Redakcja poleca

REKLAMA