Najzdrowsze tłuszcze roślinne
W każdej diecie ograniczającej podaż kalorii, restrykcja zawartości tłuszczów jest najważniejszym jej elementem. Tłuszcze wymienione w poprzednich rozdziałach należą do grupy złych (antyzdrowotnych) i dobrych (prozdrowotnych). Wiedząc, że tłuszcze roślinne zawierają niezbędne tłuszcze, dostarczające nienasyconych kwasów tłuszczowych: jednonienasyconych i wielonienasyconych; ich wybór nie powinien stanowić żadnego problemu. Najlepszymi tłuszczami, stosowanymi do przyrządzania sałatek, surówek i innych niesmażonych potraw, są: oliwa z oliwek, olej lniany, winogronowy, sezamowy i słonecznikowy. Do potraw smażonych i przyrządzanych w wyższych temperaturach, nadają się oleje z mniejszą zawartością kwasów tłuszczowych. Do tego typu potraw używa się oleju rzepakowego i uniwersalnego.
Masło lepsze od margaryny
Wybór masła i margaryny podyktowany jest indywidualnymi preferencjami smakowymi. Jednak, jak już wspominałam w poprzednim rozdziale, margaryna zazwyczaj dostarcza szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, więc jej skład powinien być kontrolowany pod względem zawartości tych kwasów tłuszczowych. Masło jest źródłem witaminy A, niezbędnej do prawidłowych procesów widzenia, odnowy naskórka, włosów i paznokci.
Patrz: Jak przyspieszyć metabolizm?
Zrezygnuj z jedzenia słodyczy
Słodycze w diecie redukującej wagę powinny być całkowicie wykluczone. W sklepach dostępne są przekąski niskokaloryczne i niskosłodzone, idealne dla osób, które w prowadzonej przez siebie diecie nie potrafią zrezygnować ze sporadycznego jedzenia słodyczy. Znów, urozmaicenie i umiar jest kluczem do osiągnięcia sukcesu – zmniejszenia wagi i polepszenia stanu zdrowia. Okazjonalne spożywanie słodkich przekąsek (raz w tygodniu) nie wpływa znacząco ani na wagę, ani na stosowaną dietę. Wprowadzając słodycze do diety, inne posiłki powinny ulec pewnym modyfikacjom. Na słodycze nie ma miejsca pomiędzy posiłkami, ani w godzinach popołudniowych i wieczornych. Posiłek powinien być wówczas zredukowany i ograniczony pod względem kalorii, tłuszczów i zawartości węglowodanów. Słodka przekąska powinna być mała i niskokaloryczna (do 100 kcal).
Patrz: 7 grzechów głównych osób odchudzających się
Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!”, Anika Ragiel, wyd. Printex.