Aby zdrowo przytyć, sałatki warto skrapiać oliwą z oliwek, do płatków owsianych dodawać orzechy, miód oraz mleko, a ziemniaki zjadać w postaci puree z dodatkiem masła lub śmietanki.

Dzienniczek żywieniowy - wiesz, co jesz

Prowadzenie dzienniczka żywieniowego pomaga uświadomić sobie błędne nawyki żywieniowe. Dzięki temu łatwiej podjąć kroki zmierzające do skutecznej utraty zbędnych kilogramów. Co powinien zawierać dzienniczek żywieniowy? W jaki sposób zinterpretować zgromadzone w nim dane? Jakie są typowe błędy żywieniowe?
/ 10.08.2011 11:05
Aby zdrowo przytyć, sałatki warto skrapiać oliwą z oliwek, do płatków owsianych dodawać orzechy, miód oraz mleko, a ziemniaki zjadać w postaci puree z dodatkiem masła lub śmietanki.

Prowadzenie dzienniczka żywieniowego

Bardzo dużo osób nie kontroluje swojego żywienia w ciągu dnia. Często nie pamiętają niektórych posiłków i przekąsek. Taki brak kontroli wpływa na nadmierną konsumpcję żywności, zbyt częste posiłki, spożywanie nieprawidłowych przekąsek, napojów i słodzonych soków. Jeśli spożywanych jest więcej kalorii niż wymaga tego organizm, można być pewnym konsekwencji.

Przy próbie zapamiętania wszystkich produktów spożytych w ciągu dnia, często pomijane są płyny, które także zawierają kalorie (słodkie napoje, soki, nektary, słodzona kawa i herbata i napoje alkoholowe).

Polecamy też: Od czego zależy otyłość?

Dzienniczek żywieniowy pomaga samodzielnie zidentyfikować i wyeliminować przeoczone, dodatkowe źródło kalorii w diecie.

Wzór dzienniczka żywieniowego

Prawidłowo prowadzony dzienniczek powinien zawierać wpisy o wszystkich spożywanych produktach, potrawach oraz napojach i innych płynach. Ilości powinny być określane w gramach, sztukach lub zobrazowane jako: mała garść, łyżka stołowa, łyżeczka czubata, płaska itp.

Polecamy też: Produkty wspomagające walkę z nadwagą

Sprawdzenie zapisków

Dzienniczek prowadzi się przez tydzień, spisując jadłospis dzień po dniu.

Po zapisaniu tygodniowego jadłospisu, nadchodzi moment na jego sprawdzenie. Pomoże to w uświadomieniu złych nawyków żywieniowych, które niekorzystnie wpływają zarówno na dietę, jak i zdrowie. Po zanalizowaniu popełnianych błędów żywieniowych, określeniu złych nawyków i odpowiedniej kaloryczności diety (początkowo o obniżonej energetyczności – do 1800 kcal), należy przejść do zaplanowania jadłospisu.

Złe nawyki żywieniowe

Do typowych błędów, popełnianych codziennie, należą:

  • zbyt częste posiłki (częściej niż co 2-3 godziny);
  • podjadanie wysokokalorycznych produktów między głównymi posiłkami;
  • skąpe posiłki w godzinach porannych;
  • obfite posiłki późno popołudniowe i wieczorne;
  • nadmierna ilość słodkich napojów, soków i nektarów, przy niedostatku wody mineralnej;
  • dodatek tłustych sosów, dipów, kremów, majonezu i śmietany do potraw;
  • fast-foody;
  • nieplanowane posiłki (np. podczas spotkań rodzinnych);
  • duże objętości (porcje) posiłków;
  • jedzenie węglowodanów (wykluczając węglowodany z warzyw) w porach wieczornych (np. kanapki na kolację).

Wyżej wymienione nawyki są bardzo często nieświadomie stosowane w diecie. Wnikliwa obserwacja i późniejsza analiza pomaga samodzielnie prowadzić dietę, a przede wszystkim nauczyć odpowiednich, prozdrowotnych zachowań żywieniowych.