Prowadzenie dzienniczka żywieniowego
Bardzo dużo osób nie kontroluje swojego żywienia w ciągu dnia. Często nie pamiętają niektórych posiłków i przekąsek. Taki brak kontroli wpływa na nadmierną konsumpcję żywności, zbyt częste posiłki, spożywanie nieprawidłowych przekąsek, napojów i słodzonych soków. Jeśli spożywanych jest więcej kalorii niż wymaga tego organizm, można być pewnym konsekwencji.
Przy próbie zapamiętania wszystkich produktów spożytych w ciągu dnia, często pomijane są płyny, które także zawierają kalorie (słodkie napoje, soki, nektary, słodzona kawa i herbata i napoje alkoholowe).
Polecamy też: Od czego zależy otyłość?
Dzienniczek żywieniowy pomaga samodzielnie zidentyfikować i wyeliminować przeoczone, dodatkowe źródło kalorii w diecie.
Wzór dzienniczka żywieniowego
Prawidłowo prowadzony dzienniczek powinien zawierać wpisy o wszystkich spożywanych produktach, potrawach oraz napojach i innych płynach. Ilości powinny być określane w gramach, sztukach lub zobrazowane jako: mała garść, łyżka stołowa, łyżeczka czubata, płaska itp.
Polecamy też: Produkty wspomagające walkę z nadwagą
Sprawdzenie zapisków
Dzienniczek prowadzi się przez tydzień, spisując jadłospis dzień po dniu.
Po zapisaniu tygodniowego jadłospisu, nadchodzi moment na jego sprawdzenie. Pomoże to w uświadomieniu złych nawyków żywieniowych, które niekorzystnie wpływają zarówno na dietę, jak i zdrowie. Po zanalizowaniu popełnianych błędów żywieniowych, określeniu złych nawyków i odpowiedniej kaloryczności diety (początkowo o obniżonej energetyczności – do 1800 kcal), należy przejść do zaplanowania jadłospisu.
Złe nawyki żywieniowe
Do typowych błędów, popełnianych codziennie, należą:
- zbyt częste posiłki (częściej niż co 2-3 godziny);
- podjadanie wysokokalorycznych produktów między głównymi posiłkami;
- skąpe posiłki w godzinach porannych;
- obfite posiłki późno popołudniowe i wieczorne;
- nadmierna ilość słodkich napojów, soków i nektarów, przy niedostatku wody mineralnej;
- dodatek tłustych sosów, dipów, kremów, majonezu i śmietany do potraw;
- fast-foody;
- nieplanowane posiłki (np. podczas spotkań rodzinnych);
- duże objętości (porcje) posiłków;
- jedzenie węglowodanów (wykluczając węglowodany z warzyw) w porach wieczornych (np. kanapki na kolację).
Wyżej wymienione nawyki są bardzo często nieświadomie stosowane w diecie. Wnikliwa obserwacja i późniejsza analiza pomaga samodzielnie prowadzić dietę, a przede wszystkim nauczyć odpowiednich, prozdrowotnych zachowań żywieniowych.