Schudnij dla zdrowia!

Dla kogo chirurgia bariatryczna w otyłości?/fot. Fotolia
Atrakcyjna waga, lub dokładniej, zakres pożądanej wagi dla każdego wzrostu i typu budowy ciała pomaga we wskazaniu ewentualnego ryzyka pojawienia się chorób. Jest wiele dostępnych metod kontroli wagi: BMI, wagi łazienkowe, oraz mierzące bioimpedancję.
/ 10.08.2011 09:42
Dla kogo chirurgia bariatryczna w otyłości?/fot. Fotolia

Czym jest pożądana waga?

Wynik masy ciała powinno porównywać się z wiekiem, wzrostem, płcią, grubością kośćca i zawartością tłuszczu, tkanki mięśniowej oraz wody w organizmie. Na tej podstawie można uzyskać rzetelne informacje. Jednak w domowych warunkach do określenia własnego BMI wystarczy waga łazienkowa. Ponadto należy wskazać poziom aktywności fizycznej oraz ocenić masę mięśniową ciała.

Co tworzy masę ciała?

Określenie wagi i rodzaju postury nie zawsze daje odpowiedź, czy osoba ma nadwagę lub otyłość. Kości i mięśnie ważą więcej niż tłuszcz. Stąd, osoby z cieńszymi kośćmi będą ważyły mniej, niż osoby o grubych kościach. Podobnie, osoba muskularna może mieć rzekomo wysokie BMI, co nie daje rzetelnych informacji o prawidłowej wadze.

Jeśli atleta określałby swoją masę ciała na podstawie jedynie BMI, wynik wskazałby najprawdopodobniej nadwagę lub otyłość. Standardowa skala jest więc użyteczna dla osób z widoczną nadwagą lub otyłością.

Polecamy też: 8 zasad jak nie przytyć!

Otyłość - konsekwencje dla zdrowia

Coraz częściej mówi się o wpływie nadmiernej wagi ciała na zdrowie.

Osoby otyłe częściej zapadają na różne schorzenia i szybciej umierają.

Można wymienić wiele chorób dietozależnych, związanych z obecnością otyłości:

  • nowotwory: specyficzne nowotwory, skojarzone z otyłością to: nowotwory piersi, jelita grubego i prostaty. Związane jest to z nadmiarem tłuszczów zwierzęcych, kalorii i ubogą dietą w błonnik pokarmowy;
  • cukrzyca: cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) i cukrzyca ciężarnych, wiąże się ściśle z nieprawidłową dietą prowadzoną przez wiele lat oraz współistniejącą otyłością. Nadmiar cukrów prostych w diecie, niedobór produktów błonnikowych zwiększają ryzyko powstania cukrzycy typu 2;
  • choroby serca i układu krążenia: miażdżyca naczyń krwionośnych, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, związane są z nadmiarem kalorii, cukrów prostych, tłuszczów nasyconych (zwierzęcych) i cholesterolu w diecie. Choroby naczyń krwionośnych powodują niedokrwienie serca i zwiększają ryzyko zawału;
  • choroby układu pokarmowego: oprócz wymienionej cukrzycy, otyłość wywołuje kamicę pęcherzyka żółciowego, stany zapalne żołądka, jelit oraz dolegliwości związane z zaparciami;
  • schorzenia układu kostnego: długotrwałe obciążenia stawów i kręgosłupa prowadzą do ich zwyrodnienia.

Polecamy też: Otyłość brzuszna skraca życie

Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.

Redakcja poleca

REKLAMA