Woda jest najważniejszym składnikiem ludzkiego organizmu. Stanowi ona 45-60% ciężaru osoby dorosłej. Aby organizm działał prawidłowo ilość wody dostarczanej i wydalanej z organizmu powinna się równoważyć.
Skąd organizm otrzymuje wodę?
Do organizmu woda dostarczana jest w napojach. Możemy wypić wodę bez dodatków, gorące napoje: herbatę, napary owocowe i ziołowe a także soki, fermentowane napoje mleczne, napoje słodzone i gazowane. Tą drogą uzyskujemy średnio około 1,5 litra płynów na dobę.
W niewielkich ilościach woda jest wytwarzana przez organizm podczas procesów metabolicznych, z których organizm uzyskuje około 300ml wody w ciągu doby.
Również pokarmy stałe są źródłem płynów, ponieważ w swym składzie zawierają wodę i jest to od kilku procent (np. mąka, tłuszcz) do blisko 90-100% (nieliczne owoce i warzywa).
Usuwanie wody odbywa się głównie przez nerki. Z moczem wydalamy 1,5 litra wody, poprzez płuca wydychamy 0,5 litra, natomiast przez skórę (z potem) 0,5 litra.
Przeczytaj: Jaką rolę w odchudzaniu odgrywa woda?
Ile piją Europejczycy?
Jak pokazują badania przeprowadzone w Europie, spożycie płynów w różnych krajach różni się znacząco. Najniższe obserwuje się na Węgrzech 0,72l/ dobę, we Włoszech około 1l, w Polsce 1,2l, natomiast wysokie (około 2,0l) w Czechach, Norwegii, Islandii, Niemczech, a w Danii ponad 2,7l.
Poza ilością wypijanych płynów, widoczne są również różnice w jakości pitych przez nas napojów. w Polsce ponad 60% spożycia wody pochodzi z gorących napojów, co jest wyjątkiem na tle innych krajów, w których pije się o wiele mniej herbat a więcej wody.
Co pić w upały?
Są to wartości uśrednione w skali roku. Łatwo się jednak domyśleć, że podczas gorących dni ilość usuwanej z organizmu wody zwiększa się, a co za tym idzie zwiększają się również potrzeby ustroju. W gorącym pomieszczeniu lub przy wzmożonym wysiłku fizycznym wydalanie wody może dochodzić nawet do 1-2,5 litra na godzinę. Należy wtedy uzupełniać płyny, aby nie dopuścić do przegrzania lub odwodnienia organizmu.
Najlepiej jest pić wodę, która jest najbardziej zbliżona składem mineralnym do płynów ustrojowych i będzie najlepiej wykorzystywana przez organizm. Badania pokazują, że największe spożycie wody przypada na miesiące od kwietnia do września, a najniższe w okresie jesiennym.
Przeczytaj: Pijmy wodę - nie tylko w lecie!
Pijemy coraz więcej
Na przestrzeni lat wzrosło spożycie wód mineralnych butelkowanych. W latach 90. spożycie w Polsce wynosiło 15l/ rok, dziesięć lat później 35litrów rocznie, natomiast obecnie wypija się już ponad 50 litrów w ciągu roku.
Jednak mimo wzrostu konsumpcji wody daleko nam do ilości wypijanych w innych krajach europejskich.
Autor: Aleksandra Kubacka