Zamiana płynów, które dostają się do przewodu pokarmowego, w wodę jest bardzo kosztowna energetycznie. Dlatego podczas przemiany nadmiaru wody, która jest nam zbędna, organizm traci zbyt dużo energii. Należy o tym pamiętać, gdyż organizm nie może tracić energii na obsługę samego siebie. Im więcej energii tracimy na niepotrzebne reakcje, tym mniej energii pozostaje nam na regenerację i walkę z chorobami.
Która woda najlepsza?
W naturze można wyróżnić 135 rodzajów wody. Najlepsza dla człowieka jest woda pochodząca z warzyw, owoców, roztopionego lodu. Tajemnice wody pochodzącej z lodu odkryto badając dietę Jakutów mieszkańców północnych terenów Rosji. Ludzie ci żyją średnio 100 lat. Nie posiadają oni studni ani wodociągów, a ich dieta jest bardzo skromna. Jakuci korzystają wyłącznie ze źródeł wody pochodzących z lodu roztopionego przez słońce.
Woda mineralna
Wiele osób korzysta z wody mineralnej. Na jej bazie przygotowuje się posiłki. W skład wody mineralnej wchodzi czasami taka ilość substancji, że nie jesteśmy w stanie ich przyswoić. Nadmiar soli może być szkodliwy dla organizmu, gdyż mogą one odkładać się w mięśniach i stawach, degradując ich strukturę. Wodę mineralną należy dopasować do swoich schorzeń i potrzeb, wnikliwie studiując zawartość składników mineralnych. Niektórzy naukowcy zalecają pić wodę mineralną przez 2-4 tygodnie, a następnie należy zrobić przerwę na około 3-4 miesiące.
Polecamy: Głodówka - skuteczna metoda oczyszczania organizmu
Woda z kranu
Woda, która dostępna jest w naszych kranach zawiera duże ilości nierozpuszczalnych w naszym organizmie soli wapnia i żelaza. Świadczy o tym często obserwowany osad na szklankach lub czajniku. Wszystkie szkodliwe substancje, które znalazły się w wodzie trafiają do naszych komórek. To jest idealna sytuacja do tworzenia się złogów.
W wielu miejscach woda jest chlorowana. Chlor jest substancją trującą, która łatwo gromadzi się w organizmie. Chloru nie da się zlikwidować poprzez gotowanie, można zminimalizować jego stężenie na dwa sposoby: dodać cukru lub odstawić herbatę lub kawę na 2-3 godziny, aby gaz się ulotnił. Chlor w połączeniu z cukrem zostaje przetwarzany przez wątrobę i stając się substancja rozpuszczalną zostaje wyeliminowany z organizmu.
W wodzie, którą bierzemy z kranów są jeszcze substancje promieniotwórcze, których również nie eliminujemy przez gotowanie. Samo gotowanie natomiast jest obróbką termiczną wody i z tego względu poddając ją wysokiej temperaturze nie tylko zabijamy w niej mikroorganizmy, ale niwelujemy substancje w niej najcenniejsze. Zamiast obróbki chemicznej można zacząć również stosować filtry.
Należy pamiętać, że życiodajna woda łatwo może stać się trucizną, która zamiast oczyszczać powoli zabija. Wynika z tego, że woda, będąc głównym składnikiem naszego ciała musi być przyjmowana rozważnie, gdyż rozpuszczone w niej substancje mogą być dla organizmu zagrożeniem.
Przeczytaj również: Błonnik, witaminy i minerały - przyjaciele zdrowego odchudzania