Najpopularniejsze soki jednodniowe to soki z marchwi.

Soki jednodniowe - co warto o nich wiedzieć?

Soki jednodniowe zdobywają coraz większą popularność na rynku produktów spożywczych. Doceniamy ich niewątpliwe walory odżywcze oraz małe opakowanie, dzięki czemu można z łatwością schować je do torebki czy plecaka i wypić wszędzie tam, gdzie ma się na to ochotę. Oto kilka przydatnych informacji dotyczących soków jednodniowych.
/ 23.10.2012 10:28
Najpopularniejsze soki jednodniowe to soki z marchwi.

Co zawierają soki jednodniowe?

Na naszym rynku dostępne są soki jednodniowe produkowane z marchwi, jabłek oraz buraków.  Są to produkty, których nie otrzymujemy z soku zagęszczonego (koncentratu), jak ma to miejsce w przypadku większości produkowanych soków. Soki jednodniowe uzyskiwane są ze świeżo tłoczonych owoców lub warzyw, co stanowi ich niewątpliwą zaletę. Produkty te nie są utrwalane termicznie, tj. pasteryzowane, dlatego zawierają większą ilość składników bioaktywnych, cennych dla naszego zdrowia. Soki poddane pasteryzacji zawierają mniej składników odżywczych m.in. witaminy C, ponieważ związki te są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę i szybko ulegają rozkładowi.

Zobacz także: Jakie soki są najlepsze?

Soki jednodniowe produkowane z jabłek nie są poddawane procesowi filtracji, dlatego charakteryzują się naturalną mętnością. W zawiesinie takiej obecne są cenne składniki żywności, takie jak polifenole oraz błonnik w postaci pektyn, który reguluje pracę układu pokarmowego.

Dodatkowo soki jednodniowe nie zawierają dodatku cukru, co czyni je produktami niskokalorycznymi, a więc mogą być stosowane przez osoby dbające o swoje zdrowie i sylwetkę.

Bardzo ważne jest aby przed zakupem takiego soku sprawdzić, czy produkt ten jest przechowywany w sklepie w temperaturze podanej przez producenta na etykiecie - zwykle są to temperatury lodówkowe, czyli od 2 do 6 °C.

Właściwe przechowywanie soków jednodniowych

Jak już wspomniano wcześniej, jest to produkt niepasteryzowany, przeznaczony do bezpośredniego spożycia, dlatego tak ważne jest przechowywanie go w odpowiednich temperaturach. Inaczej może dojść do rozwoju mikroorganizmów powodujących zepsucie produktu, tj. pleśnienie czy śluzowacenie. W nieprawidłowo wyprodukowanych i przechowywanych sokach jabłkowych mogą rozwijać się pleśnie z rodzaju Penicillum, oraz drożdże z rodzaju Saccharomyces, a w sokach z marchwi m.in. bakterie z rodzaju Salmonella.

Zatem soki jednodniowe zanim znajdą się na półce sklepowej powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapewniających im odpowiednią jakość i bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów.

Polecamy: Soki - co się w nich kryje?