Sałatka owocowa przygotowywana na bazie sezonowych i tropikalnych składników to alternatywa dla słodkich przekąsek. Miękkie owoce, takie jak truskawki, maliny, mango lub borówki możemy urozmaicić dodatkiem orzeźwiających ziół – bazylią, miętą lub melisą. Sałatka owocowa z mango, granatem lub jogurtem idealnie sprawdzi się podczas letniego grilla ze znajomymi – sprawdź nasze przepisy!
Sałatka owocowa z mango: przepis
Oto składniki na sałatkę owocową z mango:
- 2 szklanki truskawek
- 2 dojrzałe mango
- pomarańcza
- łyżeczka startej skórki z limonki
- łyżeczka miodu
Jak zrobić sałatkę owocową z mango?
Umyte wcześniej owoce układamy na ręczniku papierowym i osuszamy. Mango obieramy ze skórki i wykrawamy pestkę. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbywamy się białej błonki. Wycinamy szypułki i wydrążamy truskawki. Kroimy wszystkie owoce w niewielką kostkę i układamy w misce. Dorzucamy skórkę otartą z limonki i polewamy całość miodem. Tak przygotowaną sałatkę owocową możemy podawać schłodzoną i udekorowaną listkami mięty.
Sałatka owocowa z granatem: przepis
Oto składniki na sałatkę owocową z granatem:
- 1 duży granat
- 3 średnie czerwone pomarańcze
- 2 duże grejpfruty
- łyżka miodu
Jak zrobić sałatkę owocową z granatem?
Myjemy owoce pod bieżąca wodą i kładziemy na plastikowej desce do krojenia. Kroimy w pół i każdą z połówek opukujemy drewnianą łyżką nad metalową miską. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Usuwamy białą membranę. Grejpfruty również obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Usuwamy białe membranki. Owoce układamy na półmisku i skrapiamy miodem. Tak przygotowaną sałatkę owocową możemy polać octem balsamicznym, która nada jej wyjątkowego smaku i charakteru.
Sałatka owocowa z jogurtem: przepis
Oto składniki na sałatkę owocową z jogurtem:
- świeży ananas
- 2 szklanki truskawek
- 2 szklanki winogron bezpestkowych
- 2 dojrzałe mango
- 200 g malin
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka brązowego cukru
- łyżka miodu
Jak zrobić sałatkę owocową z jogurtem?
Ananasa obieramy i wydrążamy środek. Kroimy w niewielką kostkę. Truskawki obieramy z szypułek i wydrążamy środek. Przepoławiamy i dorzucamy do ananasa. Dokładamy winogrona bezpestkowe, które również możemy dodatkowo przekroić na pół. Maliny miksujemy w blenderze razem z jogurtem, cukrem i miodem. Przesiewamy sos owocowy przez sitko i usuwamy pestki malin. Wszystkie owoce mieszamy drewnianą łyżką i polewamy sosem jogurtowym. Tak przygotowana sałatka owocowa idealnie smakuje schłodzona.
Zobacz inne przepisy na sałatki