Dlaczego równowaga jest tak ważna? Kwaśne środowisko sprzyja:
- rozwojowi mikroorganizmów jak bakterie i grzyby, które tworzą własne produkty odpadów, a zmniejszają wchłanianie białek i składników mineralnych, co wpływa na osłabienie zdolności organizmu do produkowania hormonów i enzymów oraz obniżają odporność organizmu,
- zakłóceniu regeneracji komórek, trawieniu i wydalaniu toksyn. W efekcie czujemy się zmęczeni i potrzebujemy więcej odpoczynku czy snu.
Na zakwaszenie organizmu wypływają:
- produkty wysokobiałkowe jak mięso,
- słodycze,
- tłuszcze,
- produkty zbożowe - biały ryż, makaron, pieczywo,
- stres i szybkie tempo życia,
- alkohol, kawa, czarna herbata, palenie papierosów
- duży wysiłek fizyczny,
- nadmiar przyjmowania leków.
Co sprzyja przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?
- odpowiednia dieta zawierająca duże ilości owoców i warzyw, produktów mlecznych, kaszy gryczanej i jaglanej, które mają charakter zasadotwórczy
- przyjmowanie dużych ilości płynów
- zmniejszenie stresu
- umiarkowana aktywność fizyczna
Dobrym wyborem jest dieta strukturalna, która zawiera wszystkie składniki skutecznie zwalczające zakwaszenie organizmu i utrzymujące równowagę kwasowo-zasadową.
Poniżej przepis na pyszne i proste danie obiadowe o właściwościach odkwaszających organizm:
Kasza gryczana z soczewicą
Przepis na 4 porcje po około 320 kcal
- 200g kaszy gryczanej
- 100g dowolnej soczewicy
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól
Kaszę gotujemy na sypko w podwójnej ilości wody na małym ogniu. Kasza nie sklei się i nie rozpadnie, jeśli nie będziemy jej mieszać w trakcie gotowania. W drugim garnku gotujemy soczewicę. Drobne gatunki soczewicy np. czerwona gotujemy około 15 minut, a duże (np. brunatną) do 40 minut. Na patelni na oliwie smażymy na złoto cebulkę. Dodajemy ugotowaną kaszę wraz z soczewicą i smażymy krótko wszystkie składniki.
Zobacz także: Kasze w diecie strukturalnej