Równowaga kwasowo-zasadowa - jak o nią zadbać?

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa? W naszym organizmie, w środowisku wodnym, przebiega szereg reakcji chemicznych i biologicznych. W wodzie rozpuszczonych jest wiele składników odżywczych i elektrolity, a płyny wewnątrz- i zewnątrzkomórkowe zapewniają określoną równowagę między kwasami a zasadami. Dla zachowania zdrowia bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Dlaczego równowaga jest tak ważna? Kwaśne środowisko sprzyja:

  • rozwojowi mikroorganizmów jak bakterie i grzyby, które tworzą własne produkty odpadów, a zmniejszają wchłanianie białek i składników mineralnych, co wpływa na osłabienie zdolności organizmu do produkowania hormonów i enzymów oraz obniżają odporność organizmu,
  • zakłóceniu regeneracji komórek, trawieniu i wydalaniu toksyn. W efekcie czujemy się zmęczeni i potrzebujemy więcej odpoczynku czy snu.

Na zakwaszenie organizmu wypływają:

  • produkty wysokobiałkowe jak mięso,
  • słodycze,
  • tłuszcze,
  • produkty zbożowe - biały ryż, makaron, pieczywo,
  • stres i szybkie tempo życia,
  • alkohol, kawa, czarna herbata, palenie papierosów
  • duży wysiłek fizyczny,
  • nadmiar przyjmowania leków.

Co sprzyja przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?

  • odpowiednia dieta zawierająca duże ilości owoców i warzyw, produktów mlecznych, kaszy gryczanej i jaglanej, które mają charakter zasadotwórczy
  • przyjmowanie dużych ilości płynów
  • zmniejszenie stresu
  • umiarkowana aktywność fizyczna

Dobrym wyborem jest dieta strukturalna, która zawiera wszystkie składniki skutecznie zwalczające zakwaszenie organizmu i utrzymujące równowagę kwasowo-zasadową.

Poniżej przepis na pyszne i proste danie obiadowe o właściwościach odkwaszających organizm:

Kasza gryczana z soczewicą

Przepis na 4 porcje po około 320 kcal

  • 200g kaszy gryczanej
  • 100g dowolnej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Kaszę gotujemy na sypko w podwójnej ilości wody na małym ogniu. Kasza nie sklei się i nie rozpadnie, jeśli nie będziemy jej mieszać w trakcie gotowania. W drugim garnku gotujemy soczewicę. Drobne gatunki soczewicy np. czerwona gotujemy około 15 minut, a duże  (np. brunatną) do 40 minut. Na patelni na oliwie smażymy na złoto cebulkę. Dodajemy ugotowaną kaszę wraz z soczewicą i smażymy krótko wszystkie składniki.

Zobacz także: Kasze w diecie strukturalnej

Redakcja poleca

REKLAMA