Kasze są szczególnie korzystne dla osób:
- z nadciśnieniem, ze względu na duże ilości potasu który obniża ciśnienie oraz małe ilości sodu, który je podwyższa,
- z anemią - zwłaszcza kasza gryczana i jaglana, które mają sporo żelaza,
- z cukrzycą, gdyż zawierają duże ilości skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi.
Kasze polecane w diecie strukturalnej to przede wszystkim:
- Kasza jaglana - pozyskiwana z prosa - zawiera lecytynę i krzemionkę, pozytywnie wpływa na stawy, zwiera mało skrobi, dużo białka, bogata w witaminy z grupy B, miedź i żelazo. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie. Kasza nie zwiera glutenu i posiada właściwości zasadotwórcze.
- Kasza gryczana - pozyskiwana z gryki - zawiera dużo roślinnego białka, kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i fosforu, ma odczyn zasadowy. W kaszy gryczanej znajdują się spore ilości rutyny, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne. Posiada silne właściwości regenerujące tkankę łączną. Kasza nie zawiera glutenu.
Kasze są idealnym zamiennikiem makaronu czy ziemniaków, które często spożywamy na obiad. Kasza jaglana może być dodawana również do zup a kasza gryczana na przykład do gołąbków zamiast ryżu.
Kasze mają opinię wysokokalorycznych. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ w tabelach kalorycznych podaje się zwykle wartości dla suchego produktu. Tymczasem szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej to tylko 140 kcal. Porcję kaszy wsypujemy na podwójną ilość lekko posolonego wrzątku i gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu wchłonięcia całej wody.
Podczas gotowania kaszy nie mieszamy, co zapobiegnie jej sklejaniu i rozpadaniu.
Zobacz także: Kaloryczność kaszy i ryżu - plansza do wydrukowania