Powinniśmy zrezygnować ze słodyczy. Wegetarianizm to niezbyt zdrowa dieta. Każdy może zastosować dietę-cud. Czy to mity? /fot. Shutterstock

Rola diety w leczeniu zaparć

Zaparcie dotyka około 20% ogólnej populacji i stanowi istotny problem z punktu widzenia obniżenia jakości życia. Jednakże nim udamy się do lekarza, może warto przyjrzeć się naszemu jadłospisowi i zastanowić się czy czegoś w nim nie zmienić?
/ 18.11.2010 10:51
Powinniśmy zrezygnować ze słodyczy. Wegetarianizm to niezbyt zdrowa dieta. Każdy może zastosować dietę-cud. Czy to mity? /fot. Shutterstock

Czym są zaparcia?

O zaparciu mówimy, gdy defekacja (wypróżnienie) ma miejsce rzadziej niż 3 razy w tygodniu, stolec jest twardy, suchy i trudny do wydalenia, a wypróżnianiu najczęściej towarzyszy ból. Jest to zdecydowanie najczęstszy problem żołądkowo-jelitowy. Z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo zachorowania na tę dolegliwość.

Gdzie tkwi problem?

Najczęstszą i podstawową przyczyną powstawania zaparć jest nieprawidłowa konsystencja stolców, na którą wpływ ma zarówno ilość wody absorbowana z jelita grubego, jak i częstość skurczów jelit.

Osoby starsze często spożywają niedostateczną ilość płynów, co przyczynia się do powstania zatwardzenia. Zwiększenie spożycia płynów, takich jak woda czy soki, sprawia, że więcej płynu dociera do okrężnicy, co powoduje zwiększenie masy stolca i sprawia, że przechodzi on łagodniej i łatwiej przez jelita.

Wbrew pozorom odwrotne działanie wywiera herbata lub kawa. Używki te działają moczopędnie (odwadniająco), więc mogą tylko nasilić problem. Zaprzyjaźnijmy się więc z wodą mineralną. Ta najlepiej ugasi nasze pragnienie, a także pozwoli rozwiązać problem z zaparciami.

Jednym z najczęściej popełnianych błędów w dietach jest zazwyczaj niska zawartość błonnika. Łączy on pozostawione w jelitach treści pokarmowe i pozwala na ich dalsze wiązanie w masę kałową. Dodatkowo jako środek osmotycznie czynny „ściąga” wodę do światła jelit, co ma bezpośredni wpływ na objętość mas kałowych.

Przeczytaj: Nawodnij swoje ciało

O co warto wzbogacić dietę?

Przede wszystkim o produkty z wysoką zawartością błonnika, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, pieczywo razowe, warzywa takie jak: brukselka, kalafior, kapusta, seler, rośliny strączkowe oraz owoce – w szczególności śliwki, gruszki, jabłka.

Bardzo dużą zawartość błonnika posiadają otręby. Warto, by w skład przynajmniej jednego posiłku dziennie wchodziły właśnie otręby. Dodatkowo można włączyć do diety jogurty i kefiry, które zawierają żywe kultury bakterii wspomagające pracę jelit. Skuteczne w leczeniu i zapobieganiu zaparć są także siemię lniane oraz sok z kiszonej kapusty.

Na koniec jeszcze jedna ważna rada: wszystkie zmiany należy wprowadzać stopniowo. Zbyt duża ilość błonnika w diecie, podana jednorazowo, może być przyczyną wzdęć.

Czytaj również: Jak dieta powinna się zmieniać z wiekiem?