Pułapki dietetyczne
Tylko pozornie zdrowe i niskokaloryczne. Płatki czekoladowe, polane miodem czy te z orzeszkami to produkty dosładzane, a na dodatek o niskiej wartości odżywczej. Niewskazane też są płatki typu "crunch", ponieważ są bardzo kaloryczne oraz zawierają dużą ilość tłuszczów i cukru.
Dobre dla naszej diety są natomiast płatki jęczmienne czy owsiane lub naturalne otręby. Zawierają znacznie mniej kalorii, a są pełnowartościowym posiłkiem, który pozostawia na długo uczucie sytości.
Pułapki dietetyczne
Prawdziwe i zdrowe pieczywo powinno być twarde. Do miękkiego, ciemnego pieczywa dodawany jest karmelem, a przez to nie jest już bogate w cenne dla naszego organizmu składniki.
Pułapki dietetyczne
Smakowe jogurty wzbogacane są o dodatkowy cukier. Najzdrowsze są jogurty naturalne o około 2-procentowej zawartości tłuszczu. Możemy do nich dodawać świeże lub mrożone owoce.
Pułapki dietetyczne
Podczas produkcji wody smakowej niszczone są naturalne i zdrowe składniki. Na dodatek są one ubogie w witaminy i składniki mineralne. Aby urozmaicić smak wody możemy dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny lub limonki.
Pułapki dietetyczne
Te dostępne w kartonach bardzo często są dodatkowo dosładzane. Ponadto zawierają syntetyczne witaminy oraz wiele konserwantów. Soki "bez cukru" zawierają sok winogronowy, aby zwiększyć ich energetyczność. Zdrowsze są soki warzywne. Mają mniej kalorii, a więcej błonnika, wspomaga pracę naszego układu pokarmowego.
Pułapki dietetyczne
Zdrowe, ale w małych ilościach. Mleko bez tłuszczu obniża ciśnienie krwi. Jest więc niewskazane dla osób z niskim ciśnieniem. Ponadto odtłuszczone mleko jest przyczyną osteoporozy! Usuwając tłuszcz naruszamy proporcje naturalnych składników, a to jest przyczyna zaburzeń równowagi gospodarki fosforowo-wapniowej w organizmie.
Pułapki dietetyczne
Zamiast cukru dodano do niej słodzik. Jest więc lepsza dla chorych na cukrzycę. Ale wciąż znajduje się w niej tłuszcz kakaowy, a to oznacza, że czekolada nadal pozostała ciężkostrawna i wysokokaloryczna.